четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Цените на имотите щели да се увеличат тази година? Сладки лъжи


Една готина статия от http://e-vestnik.bg.

В началото на годината средните цени на жилищата в страната щели стигнат дъното, а до края на годината ще поскъпнат с поне 10%, прогнозира някой си Тихомир Цаков, управител на известна агенция за недвижими имоти пред в. “Дневник”.

За последната година поне 10 пъти агенции на недвижими имоти обявяваха, че цените са стигнали дъното. А цените продължаваха да копаят надолу. Първото шумно обявяване, че цените са стигнали дъното е от март миналата година – съобщи го управителят на “Явлена”, една от най-големите агенции за имоти.

В следващите 5-6 месеца последваха още 4-5 такива декларации, че цените са стигнали дъното - на представители на различни агенции. През август експерти обявиха пред медиите, че в следващите 4-5 месеца спадът в цените ще бъде забавен и тогава ще стигне дъното. Това беше срамно признание, че до момента декларациите, дето дъното е стигнато, са фалшиви. Последно в края на годината още няколко експерти от агенции прогнозираха дъното през декември, януари…

Но дъното още не е стигнато. Сегашните нови изявления на експерти няма как някой да им повярва. На каква база цените на имотите ще тръгнат нагоре? Банките са прибрали за една година над 100 000 жилища от хора, които не могат да си ги изплащат. Засега банките се ослушват и искат да им вземат цена като отпреди година. Но рано или късно ще проумеят, че това е невъзможно и ще тръгнат да ги продават. В САЩ банките продаваха и още продават имоти на загуба. И тук ще дойде този момент.

В България има стотици хиляди жилища, които стоят празни, а още толкова са недовършени в строеж. Това ли ще помогне да се вдигнат цените?

Докато наши експерти прогнозират, че цените ще растат, чужди твърдят, че те ще падат още няколко години. Водещата американска агенция за икономически анализ RGE Monitor обяви миналата година, че Източна Европа е най-засегната от кризата и замразеното кредитиране и общият спад на цените ще достигне 20 до 30 процента през следващите 4-5 години. (Впрочем, в столицата на Латвия – Рига – средните цени на квадрат жилище са паднали от 1600 евро през 2007 г. на 570 евро през май 2009 г.)

България беше 2-3 години в челото на класациите за ръст на цените на имотите. Не на база реални пазарни механизми, а на чиста истерия, медийни манипулации как скачали цените, и лакомия на инвеститори, и строители, които печелеха по 200% от имот. Сега този балон се спука. Цените ще слязат на себестойност и дори под нея. Това означава 300-350 евро на квадрат. Впрочем, на морето вече има такива оферти – за апартаменти, които по-рано са предлагани за 1200-1500 евро на квадрат. Тези, които са се нагушили досега, ще повръщат. Както по курортите средното намаление на цените е около 50%, така ще стане и в големите градове. Въпрос на време.

Банките се стискат, не дават кредити, искат високи лихви, жилища има – завършени и незавършени, инвеститори с дългове към банки има също. Но… няма много купувачи. Хората останаха без работа, намалени заплати…

И някакви тарикати, които до вчера се печелили по 200% от имот, сега пак лъжат за увеличение на цените… Ех, мечти…

Източник: http://e-vestnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи