понеделник, 15 февруари 2010 г.

10 съвета за защита на компютъра


1. Близко до ума, и все пак...
Често начинаещите компютърджии, увлечени по забавната част от електронния живот, дори не се вълнуват дали имат защитни програми. Не по-малко опасно е просто да инсталираме антивирусен софтуер и да забравим, че се нуждае от периодична актуализация и от време за сканиране на системата. Разумно е да се учим от опитите и грешките на други потребители – както за най-ефективните програми към даден момент, така и за лъжливите. Някои безплатни „антивирусни“ приложения всъщност заразяват системата, като после искат пари, за да я поправят. За да избегнете „лечение“, което може да е по-опасно от самото заболяване, правете проучвания не само по рекламните описания на продуктите, но и по дискусионните форуми.

2. Всяка далавера е рискова афера
Милиони са сайтовете, които предлагат платени редки или популярни материали, без да ви поискат дори стотинка. В замяна на „безплатен“ филм или музика може да се окаже, че все пак плащате, като неволно пускате в системата си вирус, троянски кон или друга пакост. Ироничното е, че лечението после се оказва по-скъпо, отколкото цената на материала, който сте изтеглили. Избягвайте сайтове, които ви прекарват през няколко страници, докато стигнете до връзката към даден файл, както и тези, отварящи изскачащи прозорци на браузъра.

3. Актуализация по схема на операционната система
Слабостите в сигурността на старите версии Windows са известни – ако не искате някой да се възползва от тях, редовно актуализирайте операционната си система. Безплатно е, може да става автоматично и не отнема много време. Същото важи и ще е валидно за новите версии на тази ОС – непознатите проблеми винаги тепърва се откриват и отстраняват. Актуализирайте!

4. Имайте търпение за софтуерното сравнение
Правете редовен бекъп на файловете си и особено често се грижете за най-ценните си материали. Дори когато сте защитени от вируси може да станете жертва на амортизиран твърд диск или токов удар. Програмите за бекъп понякога са бавни – нужно е търпение, докато се извършва сравнението и синхронизацията на архивите ви, но по-добре да изгубите време, отколкото колекциите си или плодовете на дългогодишен труд.

5. Затегнете контрола на всяка парола
Паролите за достъп до уеб базираната електронна поща, платените сайтове и тези за онлайн търговия могат да станат лесна плячка на зложелателите, разполагащи с хакерски приложения. Ако сте от тези потребители, ползващи една и съща парола за всички сайтове, изведнъж може да се озовете във вихъра на сериозен проблем. Винаги се старайте да намисляте сложни пароли, включващи големи и малки букви в комбинация с цифри и специални символи.

6. Не бъдете шарани за пошли капани
Над 90% от електронните писма са спам – нежелана и досадна информация, която в някои случаи може да бъде и опасна. Създайте си навик да не отговаряте на съмнителни писма или да отваряте такива с непознати прикачени файлове. Никоя банка или сайт, свързан с електронно разплащане, няма да изисква да изпращате парола или финансова информация в електронно писмо. Колкото до съмнителните файлове – гледайте на всичките като такива, ако не разпознавате разширенията и не познавате хората, които ви ги пращат.

7. Отвъд личната отговорност
Освен че е разумно да се пазите от съмнителни писма, е двойно по-мъдро да пазите от същото и хората в обкръжението си. Ако получите призив да разпространите някаква информация, като я препратите до всичките си приятели и близки, обикновено си имате работа с шашма. В най-лекия случай някой просто се опитва да събере възможно най-много реални адреси, за да ги бомбардира после със спам и вируси.

8. Питайте „кой е?“, преди да отворите
Антивирусните програми са като имунната система. Борят се ефективно срещу познати вируси, но не и срещу тези, които тепърва „мутират“. Софтуерът тип firewall винаги е полезен – дори да не разпознава конкретната заплаха, ви информира за всеки опит някое приложение да се свърже със системата ви. И обратно: ако вече имате троянски кон, просто можете да го блокирате, преди да намерите начин да го отстраните.

9. Минута отдих - бавна амортизация
Щом инсталирате програма и получите предложение за рестартиране, възползвайте се. Така актуализациите на защитните програми окончателно стават активни, пък и самата операционна система се освежава след кратката почивка, защото се отстраняват временно проблемите, свързани с фрагментирани твърди дискове и претоварени процесори. От паметта се разчистват и някои програми, които забавят работата ви.

10. Скъсайте нежеланите връзки
Опасно е да се предоверявате на автоматичните настройки за безжичната мрежа. Само един грешен избор в менютата може да позволи на всеки, намиращ се в обхват, да получи достъп до личната ви информация. Ако не сте сигурни как да настроите мрежата си, потърсете съдействие от познат или направо от доставчика на интернет.

Източник: http://hicomm.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи