понеделник, 24 януари 2011 г.

Първи кадри от атентата на „Домодедово” в YouTube и Twitter

Очевидци пуснаха любителски записи, заснети веднага след ужасяващия атентат на руското летище „Домодедово” в YouTube и Twitter.

Видеото в Yuotube показва залата, в която е станал взривът, вижда се, че помещението е силно задимено.

Друг очевидец – Станислав Григориев е качил в Twitter няколко кратки записа, на които се вижда как спасителните екипи изнасят ранени и загинали.

Първото съобщение за атентата се е появило в Twitter, от жена, която съобщила на сина си, че на международния терминал е извършен терористичен акт.

Експлозията на най-голямото международно московско летище избухна днес към 16:32 ч. (по актуализирани данни на властите) . Междувременно броят на загиналите нарасна на 35 души, а над 130 са ранени от които 20 са в много тежко състояние.

Версиите за самия атентат вече са две. Според едната, кървавата баня е дело на камикадзе, който се е взривил в помещението с багажните ленти. Според другата взривил се е куфар на една от лентите. Бомбата е била изключително мощна с тротилов еквивалент между 5 и 7 килограма, пълна с метални режещи парчета.

Все още се изяснява самоличността на жертвите и ранените, които със сигурност не са само от руски произход, тъй като по време на взрива в залата е имало посрещачи и пристигащи от 30 полета, 15 от които международни.

Предполага се, че участниците в атентата са поне трима, от кавказки произход.

Въведени са извънредни мерки за сигурност на всички руски летища, а премиерът Медведев отмени участието си в Световния икономически форум в Давос заради трагедията. Засилено е полицейското присъствие в цялата руска столица, която в последните години често е мишена на терористични нападения с много жертви. Последният беше в края на март миналата година в московското метро

Вижте кратка хроника на терористичната война в Москва.

2010 г.

На 29 март две жени камикадзе се самовзривиха във влакове на метростанциите „Парк на културата” и „Лубянка”. Загинаха 44 души, 88 бяха ранени. Отговорността за атентатите пое лидерът на кавказките екстремисти Доку Умаров.

2004 г.

42 души загиват, а 50 са ранени при експлозия на бомба отново във влак на метрото между станциите „Автозаводска” и „Павелецка” на 6 февруари.

Същата година жена-камикадзе се самовзриви в метростанция „Рижская” като убио 10 души и рани други 50.

2003 г.

Двама чеченски терористи окървавиха рок-фестивала „Криле” със самоубийствен атентат на 5 юли. Загинаха16 души, ранените са над 50.

На 9 декември същата година екстремистка се взриви край хотел „Национал”, като отне живота на шестима души. Ранени са други 14.

2002 г.

На 23 октомври група чеченски екстремисти взе за заложници повече от 900 души, присъстващи на премиерата на спектакъла „Изток-запад” в сградата на театъра на ул. Дубровка. След дълги и мъчителни преговори силите на реда атакуваха театъра със сълзотворен газ и предотвратиха взривяването на сградата. Всички терористи загинаха, но заедно с тях – и 120 души от заложницитее.

2001 г.

На 5 февруари бомба избухва на перон в московското метро. Ранени са 20 души, включително две деца.

2000 г.

На 8 август самоделен взрив окървавява Пушкинския площад в Москва. Убити са 13 души, ранените са 61.

Източник: www.manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи