петък, 14 януари 2011 г.

Бойкогейт - дали Бойко Борисов покривителства Мишо Бирата?

Екипът на в. "Галерия" разпространи скандални записи и стенограми от разговори, за които се твърди, че са между премиера Бойко Борисов и шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов.

В разговорите Борисов нарежда на шефа на митниците да изтегли хората си по време на акция от пивоварната "Леденика" в Мездра.
В телефонния разговор министър-председателят обяснява, че причината е, че е поел ангажименти към Михаил Михов – Мишо Бирата, който е директор на "Леденика и ММ"АД.
Записите бяха представени на пресконференция на вестник "Галерия", който е близък до бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Те са публикувани и на сайта на зам.-главния редактор на вестника Явор Дачков.

В един от разговорите Борисов обяснява на генерала да се обади на Симеон Дянков и веднага да бъдат изтеглени хората от бирената фабрика.
"Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва премиерът в разговора.
Фабриката е била с отнет лиценз заради извършени нарушения, между които и акцизни,а е работила. Вероятно тези разговори са водени през края на февруари и началото на март, след като е отнет лицензът на пивоварната. Няколко седмици по-късно лицензът е върнат на фабриката.

Явор Дачков добави, че Михов е бил засечен да обядва със съдията Панайот Генков от ВАС преди да му бъде върнат лиценза. Дачков твърди, че е получил записите на флаш памет снощи към 18 ч. пред редакцията на "Галерия" от непознат.
"Беше млад човек, който прилича на...не знам на какво прилича. Беше тъмно. Връчи ми тази флашка, каза: Ето още разговори, скандални разговори за властта. Казаха ми да ви предам, че този път това е сензация", разказа Дачков.
Той допълни, че записите са изпратени в прокуратурата.
Огласяването на записите внесе смут и в парламента. От парламентарната трибуна Иван Костов призова за намеса на прокуратурата и становище по автентичността на разговорите, а Сергей Станишев заяви, че е смутен.

Записите от разговорите са вече онлайн:


Източник: ВЕСТИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи