сряда, 26 януари 2011 г.

Детските ясли в Пловдив стават безплатни от март 2011


Детските ясли в Пловдив ще бъдат напълно безплатни от началото на март, съобщи БНР. Това реши политическият съвет на заседанието на управляващата коалиция в Пловдив - ВМРО-НИЕ, БСП и групата на малките партии ССД, ГСНБ и ЗС "Ал. Стамболийски". Новината дойде след консенсусното обсъждане на параметрите в бюджета за настоящата година, преди гласуването в петък от общинския съвет.

В момента семействата, чиито деца посещават ясли, плащат месечна такса от 35 лв.

Идеята за безплатни детски ясли беше едно от условията, които от БСП поставиха, за да подкрепят бюджета на общината за 2011 година.

580 хиляди лева ще бъдат пренасочени от други дейности, за да станат детските ясли напълно безплатни, уточни лидерът на съветниците от БСП Николай Радев. 150 хил. лв. от сумата ще дойдат от лихвите в Гаранционния фонд за финансиране на малки и средни предприятия, 200 хил. ще бъдат осигурени от парите за енергийна ефективност, 50 хил. от парите, които бяха предвидени за купуване на билети за футболни мачове. Останалата сума ще бъде осигурена от съкращения на ремонтни и други общински дейности.

Въпреки че много хора твърдят, че предложението ни е популистко, то е само първата стъпка от следващите ни действия по отношение подобряването на социалната политика в града, заяви Николай Радев. Съпартиецът му Тодор Кръстев добави, че въпреки кризата Пловдив ще бъде най-социалният град през 2011 година.

Днес не беше постигнато споразумение обаче за предложението на кмета 300 хиляди лева да бъдат заделени за закупуване на билети за подпомагане на спортните клубове. То ще бъде факт утре, уточниха участниците в политическия съвет, а от БСП уточниха, че ще настояват сумата да бъде намалена до 250 хиляди лева, и то при изрично поставени условия за строг контрол от зам.-кмета по социални дейности при разпределението на билетите и от страна на Инспектората за това как се изразходват постъпленията от тях за подпомагане на детско-юношеските школи.

Източник: ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи