сряда, 5 януари 2011 г.

Визите за САЩ падат след влизането ни в Шенген


Щатските визи за българите ще отпаднат след влизането на страната ни в Шенген, което се очаква да се случи през тази година. Такъв сценарий за включването ни към американската безвизова програма начертаха наши евродепутати.

За САЩ е важно да получат своята гаранция, която е всъщност влизането на България в Шенген, заяви в интервю за вестника представителят на ГЕРБ в Европарламента Мария Неделчева. Тя се аргументира, като напомни, че падането на щатските визи за държави от ЕС е ставало винаги след присъединяването им към единното пространство. По думите й българските политици хвърлят огромни усилия и все повече убеждават американците, че опасностите от премахването на режима, които са били силно преувеличени преди няколко години, на практика не са реални.

Американците по принцип не обвързват премахването на визите с влизането в Шенген, но това безспорно би помогнало за отпадането им, убеден е и премиерът Бойко Борисов. Той смята, че най-логичната развръзка би била САЩ да ни разрешат да пътуваме свободно отвъд океана именно след приемането ни в зоната, което ще е признание, че гарантираме сигурността на външните граници на ЕС.

Макар министър-председателят да е на мнение, че тогава България ще е покрила основния критерий за премахването, той разви пред „Монитор” и по-различна теза, според която вина българите да пътуват до САЩ все още с визи имат съдиите. Според изискванията за да се стигне до свободно допускане до щатска територия, броят на неодобрените кандидати за виза не трябва да надвишава 10%, а в момента техният дял варира около 15 на сто (б.а. - по неофициални данни през 2008 и 2009 г. беше паднал до 13%), напомни Борисов. Той обвърза пряко падането на визите със съдебната реформа, като обясни, че слизането ни под 10-процентния таван е тясно свързано с броя на престъпниците на свобода, които биха могли да отпътуват за САЩ. Премиерът е уверен, че това би могло да се предотврати само ако в съдебната система си вършат по-добре работата. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че в последния си доклад Държавният департамент на САЩ за пръв път е констатирал, че у нас има силна политическа воля за справяне с организираната престъпност. За да обявят, че сме се справили, обаче съдебната ни система трябва да издаде присъди, не скри разочарованието си от Темида премиерът.

Той добави, че ЕС не спира да напомня на Вашингтон, че е редно да вдигне бариерата за всички 4 държави членки (б.а. Полша, Кипър, България и Румъния), чиито граждани, желаещи да пътуват до САЩ, са принудени да кандидатстват за виза.

Както съобщи „Монитор”, Бойко Борисов настоя визите за българите да паднат след влизането ни в Шенген не пред кой да е, а лично пред американския президент Барак Обама.

Двамата обсъдиха темата през септември в Ню Йорк, където световните лидери се събраха за 65-ата сесия на Общото събрание на ООН. Дипломат номер 1 Николай Младенов също се включи тогава в безпрецедентната кампания за премахване на визите и няколко дни по-късно постави въпроса и на масата във Вашингтон.

Източник: МОНИТОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи