сряда, 26 януари 2011 г.

Александър Томов беше осъден на девет години затвор


Девет години затвор за Александър Томов постанови Софийският градски съд. Нищо чудно, че гледа така изплашено на снимката.

Според магистратите има достатъчно доказателства, че той и членът на УС на "Кремиковци" Иван Иванов са присвоили недвижими имоти – хвостохранилище и общежитие, както и машини и съоръжения на комбината. Те са прехвърляли собствеността в нарушение на закона, като оценката на присвоеното от тях имущество е над 7 млн. евро.

Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния ЦСКА.

Съдът оправда Томов и Иванов по всички останали обвинения. Оправда изцяло и другите двама подсъдими – бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и шефа на фирма "Финметал" Божко Бонев. Така всъщност съдът отхвърли обвиненията срещу Томов и Гарибов за присвояване на близо 3.5 млн. евро от ЦСКА, като за тази сума прокуратурата твърдеше, че е била в банкова сметка на клуба, от която Томов е прехвърлял пари на трети лица.

Пълното обвинение срещу Томов и Иванов беше, че са присвоили вещи на "Кремиковци" за над 36 млн. евро, но съдът ги оправда за разликата от 29 млн. евро. Съдът не призна този пълен размер, защото прие оценката на присвоеното имущество по балансова стойност, а не по пазарни цени, както искаше прокуратурата. Двамата бяха оправдани и по обвиненията за документно престъпление.

Към присъдата на Томов и Иванов съдията постанови двамата да бъдат лишени от правото да заемат ръководни длъжности и да практикуват професии с материална отчетност.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата в оправдателната й част.

Александър Томов определи присъдата като неморална и такава с поличитески мотиви, защото щяла да му попречи да участва в предстоящите избори. Той не уточни дали има намерение дали има намерение да участва в местния вот или в този за президент.

Ей това е - някои хора са нагли до безобразие. Хубаво, че Сашко не успя да стане президент през 1996 година, тъй като можеше да продължи с безогледното крадене. Не може все пак да се отрече, че понастоящем той има достойни наследници на високи ръководни постове, които се справят блестящо с тази задача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи