петък, 7 януари 2011 г.

Пилотният проект за велоалеите в Пловдив тръгва от "Тракия"


Стратегията "Пловдив- град на велосипедиста" бе представена днес на пресконференция в Община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"До 2020 година стратегията трябва да бъде факт", каза зам. кмета Георги Титюков. Той благодари от името на Община Пловдив на всички, които се включиха в проекта. Тази инициатива е на Общината, на неправителствения сектор-велосдруженията, Енергийна агенция Пловдив, на производителите на велосипедите Макском и Лидер.
Идеята е още тази година да се създаде малка велозона в района на СОУ „Димитър Матевски" с велостоянки и колелета под наем. Стратегията предвижда до 2020 г. в Пловдив да има 34 велопаркинга, 18 основни веломаршрута и минимум 500 колела, които ще се дават под наем. Предлагаме първият час да е напълно безплатен, за втори да плащат по едно левче, за всеки следващ цената да се увеличава, обясни Георги Титюков. Засега са набелязани два пръстена - от „Тракия" и от завод „П. Ченгелов" в „Кючук Париж" до Гребния канал. Два велопаркинга са планирани в градинката срещу църквата „Св. Петка" и до баня „Старинна".

От Община Пловдив са поискани 100 000 лв. за пилотният проект на Стратегията за район "Тракия", които са заложени в бюджета за тази година. Проектът включва изграждането на велосипедни алеи и велопаркинги в района.

Голямата надежда на общината е европроектът „Устойчив градски транспорт", по който се чакат 30 милиона еврo.

Източник: http://news.plovdiv24.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи