понеделник, 31 януари 2011 г.

Водата в София и Пловдив скача от 01 февруари 2011


От 01 февруари 2011 водата за битови потребители в София ще струва 1.40 лева за кубик без ДДС, вместо досегашните 1.28 лева, съобщиха от държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението е с 9.38%. По-скъпа ще бъде и водата на абонатите в Пловдив - 1.22 лева за кубик, при 1.18 лева в момента.

Първоначално от ДКЕВР предлагаха водата в София да се повиши с 6.25% до 1.36 лв. за кубик без ДДС от февруари. Концесионерът "Софийска вода" искаше увеличение от 25%. Цената на водата се формира от три елемента - доставяне, отвеждане на отпадъчните води и пречистване.

Мотив на столичната компания, която е поискала увеличението още през август, е инвестициионата й програма. От комисията са се съобразили само с част от искането. Компанията работи по петгодишен бизнес план от 2009 г. до 2013 г.

При питейната вода в Пловдив нямаше изненади от комисията. Изменението ще бъде както се очакваше в началото на януари - 3.39% до 1.22 лева за кубик без ДДС. Досега в града са плащали 1.18 лв. От ВиК - Пловдив, искаха увеличението да бъде 18.6 на сто. От енергийния регулатор са изчислили новите цени на водата при индекс на инфлацията от 4.5%.

За два месеца ДКЕВР няколко пъти промени мнението си за цената на водата. Първоначално председателят на комисията Ангел Семерджиев предвиждаше, че водата ще поскъпне с 5 на сто в повечето големи градове, които имат инвестиционни заеми.

Само два дни по-късно той коригира сметките си, като предположи, че изменението на цените ще бъде с 10 на сто от януари 2011 г. В края на декември Семерджиев вече прогнозира, че водата ще поскъпне само в София и Пловдив, и то от февруари.

Решението за увеличението беше взето от комисията в късния следобяд днес.

Промишлените абонати в столицата също ще плащат повече за вода. Докато досега цените варираха между 1.49 лева и 1.79 лева за кубик, сега те ще бъдат от 1.65 лева. до 2,01 лева без ДДС.

Източник: ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи