петък, 7 януари 2011 г.

13-метровият кръст на Карловско шосе в Пловдив бе осветен вчера, 6 януари 2011


С водосвет, отслужен от митрополит Николай, и концерт на ученици от СОУ „Патриарх Евтимий" беше открит 13-метровият кръст на Карловско шосе, до Агроцентъра. Металната композиция, издигната върху гранитен постамент и осветена през нощта, струва 40 000 лева. Парите са събрани от дарители. На тържеството, организирано от кметицата на район „Северен" д-р Ина Филипова, бяха дошли кметът Славчо Атанасов, областният управител и лидер на ГЕРБ Иван Тотев, шефът на Областната дирекция „Полиция" комисар Тодор Чонов, депутати, районни кметове. Премиерът Бойко Борисов също беше поканен, но отсъстваше заради ангажимент.

Припомням, че предложението за изграждането на кръста бе прието в края на март 2010 с пълно единодушие - с 43 гласа „за" и нито един против или въздържал се, от общинските съветници на Пловдив.

Кръстът има голямо значение за човешкия живот и вечно спасение, той е пазител на цялата Вселена, красиво украшение на църквите, крайно плачевно поражение за демоните, радост за ангелите и спасение за верните, обясни на събралите се миряни дядо Николай. Той похвали инициативата на д-р Ина Филипова и напомни, че Светият кръст на входа и изхода на Пловдив ще бъде закрила на всички пътуващи. Нека да ни пази от злополуки, злощастие и беди, пожела митрополитът. Дядо Николай се обърна към Славчо Атанасов и общинските съветници с анонс, че чака да получи разрешение за строеж на нов храм в „Тракия".

Надявам се, че кръстът ще изпълни целта си - да има по-малко жертви по пътя, напътства Иван Тотев. Кръстът е на целия град и ще ни пази от зли сили, увери Славчо Атанасов и поздрави кметицата д-р Филипова за инициативата. Д-р Филипова благодари на дарителите, чиито имена ще бъдат изписани на плоча в основата на кръста, на скулптора Костадин Камбарев, арх. Мария Деменчева, изпълнителя на проекта фирма „Адлер", „Чистота", „Градини и паркове", „Денима".

Източник: МАРИЦА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи