петък, 7 януари 2011 г.

Десетте най-разпространени технологични мита

Технологиите отдавна са навлезли в живота ни, но повечето от нас са предимно наясно с приложенията им, а не с механизма, по който работят. Например, ние знаем, че в Интернет можем да открием всичко, което търсим, но малцина могат да обяснят точно как става това.

Именно затова повечето средни потребители робуват на голям брой технологични митове, повечето от които нямат нищо общо с действителността. Вижте кои са десетте най-популярни такива мита, според Cnet.com.

1. Трябва да чакаме 15 секунди преди да включим повторно компютъра

След като изключим компютъра, перките пред хард диска трябва да спрат да се въртят, преди той да бъде включен отново. Това, обаче, става само за 5 секунди. Все пак, ако искате напълно чиста съвест, нищо не ви пречи да изчакате и 15.

2. Размерът на мегапикселите е от голямо значение

Благодарение на този мит производителите на фотоапарати печелят милиони. Размерът има значение само ако се каните да разпечатате изображението в наистина голям формат. За една обикновена снимка, обаче, по важни са уменията ви, отколкото разделителната способност на фотоапарата.

3. Батериите трябва да се изтощят напълно, преди да се зареждат


Това е чистата истина. За да удължим живота на батериите, трябва да изчакаме да се изтощят напълно, преди да ги сложим да се зареждат. Разбира се, днес това е почти невъзможно, но е хубаво от време на време все пак да се стараем да го правим.

4. Ако залеем клавиатурата си с кафе можем да я измием в съдомиялната

Колкото и странно да звучи, това е истина. Разбира се само при няколко условия: клавиатурата трябва да е с кабел, а не безжична или с батерия и не трябва да използвате сапун или топла или гореща вода. Ако спазите това, няма да имате никакъв проблем.

5. Всичко запаметено на цифров носител издържа по-дълго от това на аналогов


Всъщност не е точно така. Цифровите файлове също се повреждат с времето от само себе си. Формати като CD-R, например, могат да започнат да се повреждат още на третата година – доста по-бързо от аналогови носители като аудио касетите, например.

6. Ако често включваме и изключваме компютъра ще го повредим

Ако изключваме компютъра всяка вечер, това не само че няма да го повреди, но дори и ще му се отрази благоприятно. Всеки компютър има нужда от почивка. Също така, специалистите съветват ако станем от компютъра за кратко, да го оставим в спящ режим.

7. Компютрите с Mac не прихващат вируси

Действително по-често чуваме за вируси при Windows, отколкото при Mac, но това не се дължи на по-голямата сигурност на операционната система на Apple. Причината е много по-банална – на пазара има много повече компютри с Windows, отколкото с Mac, така че е логично те да бъдат по-атакувани.

8. Интернет доставчиците ви следят в кои сайтове влизате.

На теория това е напълно възможно. Всяка заявка за сайт, например, първо достига сървъра на доставчиците ви, който я препраща към глобалната мрежа и ви я връща обратно като резултат. За щастие, повечето доставчици нямат нито парите, нито интереса да следят дейността на толкова много хора.

9. Момичетата не играят видео игри

Обратно на стереотипите, повечето момичета с готовност биха играли видео игри. Разликата е, че те просто не говорят толкова много за игри, колкото момчетата. Въпреки че силният пол със сигурност доминира над този сектор, има достатъчно място и за жените.

10. Всичко, което изтрием от хард диска, е изгубено завинаги

Това може да е успокоение за някои и ужас за други, но е мит. Когато изтрием някой файл, ние трием само неговата икона, но той остава записан на хард диска. Операционната система просто ви позволява да записвате други файлове отгоре, но бъдете сигурни, че ако някой иска, може да получи достъп до изтритата информация.

Източник: http://www.digital.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи