вторник, 25 януари 2011 г.

На едно от първите места в Европа сме по скъпотия на хранителните продукти


Нормално ли е килограм домати в Брюксел да излиза 1,40 лв., а у нас да го купуваме за 3,40 лв.? Това се питаха посетители на Кооперативния пазар във Варна, докато се дивяха на цените на зарзавата. "Дори в Атина е по-евтино, макар че гърците не спират да протестират. Там кило пържоли им излиза по 5 лева, а ние плащаме над 8,50", негодува жител на морската столица.

Невероятно, но факт - насред зима германецът купува ябълки и домати по-евтино, отколкото българинът, за когото тези продукти са традиционно производство. В една от държавите с най-високи доходи в ЕС много от стоките са с по-ниски цени, отколкото у нас, показа проверка на "Стандарт". Заради скандалите с диоксина цената на свинското се срива. Най-скъпото за Берлин чисто месо без кост и тлъстини е паднало до 6 евро. В голяма търговска верига, която има много магазини и у нас, ябълките излизат по 1,60 лв. за кг в германската столица. Толкова са цените на едро на българската борса. На едни и същи цени купуваме мандарини (2 лв.) Биодоматите пък са 3 лв. 2,90 лв. е половин кг диетичен биохляб. У нас това е цената на четвъртинка.

Прясно изпечените питки за сандвичи у нас струват поне 24 ст., а в немските супермаркети са по 10 евроцента. Традиционните самуни там не надвишават 1 евро за килограм, за около 3 евро се продават пълнозърнестите самуни и специалните хлябове.
В друга немска верига, която също има магазини у нас, цените са с около 40% по-ниски в Берлин, отколкото в София.

Например кутия таблетки за съдомиялна машина тук се продава за 12 лв., а в магазина в Германия е 3,75 евро, което е малко под 7,50 лв. Омекотител за дрехи у нас струва 5-6 лв., в немските магазини се предлага за 1,85 евро, или 3,60 лв. Детските чорапки са по 1 евро, бодита - по 2,50 евро. Храните за домашни любимци също излизат далеч по-евтино в чужбина, отколкото у нас. Кутия от 250 г котешка храна в България стига 4 лева, а в Германия може да се намери за 1,50 евро, което е по-малко от три лева. Разтворими мултивитамини, които в България са около 2 лв., в Берлин са по 45 евроцента.

Напоследък стана практика пътуващите зад граница да се връщат вкъщи с претъпкани сакове с храни и стоки за дома.
Заради редовните промоции пък почти цяла Югоизточна България се изнася в събота и неделя на пазар в Гърция. Купува се от бельо, през зехтин до перилни препарати и мебели. За спални и дивани нашенци прескачат и до Румъния. Дори има специални екскурзии за шопинг по мебелните магазини, разказаха туристи.

Източник: http://paper.standartnews.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи