четвъртък, 9 декември 2010 г.

Стажът за пенсия ще се плаща наведнъж

Стаж за пенсия ще може да се купува само наведнъж с пари накуп от 1 януари 2011 г. Сега съществуващата възможност за разсрочено плащане ще отпадне. Това решиха депутатите от мнозинството с окончателна промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Управляващите отхвърлиха предложението на БСП да се запази сегашното положение при недостигащ стаж до 3 години плащането да се разсрочва за период до 5 години, а когато става въпрос за купуване на между 3 и 5 години, вноските за тях да се внесат за 8 години. От тази възможност могат да се възползват всички, на които не им достигат години, за да се пенсионират.

Единственият аргумент на ГЕРБ за промяната беше, че "НОИ не е кредитна институция". Според сегашния текст институтът може да отпусне пенсия, от която да прави удръжки за купуването на недостигащите години стаж.

Купуването на стаж дава възможност на хората, които са навършили пенсионна възраст (63 години за мъжете и 60 години за жените), да се пенсионират, ако не им достигат до 5 години стаж. За всяка недостигаща година догодина те трябва да платят 897 лв., което е с близо 100 лв. повече спрямо сегашната цена. Поскъпването идва от увеличението на вноската за фонд "Пенсии" с 1.8 процентни пункта, което ще влезе в сила от Нова година.

Това даде повод на БСП да обвини ГЕРБ, че "прехвърля тежестта на кризата върху обикновените хора". "Откъде възрастните ще извадят 5000 лв. накуп, за да купят 5 години стаж", недоумяваше бившият социален министър Емилия Масларова.

Зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) отбеляза, че промяната ще накаже най-много хората с висше образование, тъй като те започват да работят по-късно от останалите и вероятността стажът им за пенсия да не достигне е по-голяма. "Ще накажем тези хора, защото са се обучавали. Това е абсурдно", възмути се Адемов.

Точковата система отпада от Нова година
С подкрепата на "Атака" и два гласа от "Синята коалиция" депутатите от ГЕРБ успяха да прокарат и най-спорните текстове в пенсионната реформа, с които се затяга достъпът до пенсия. Хората ще усетят първия негативен ефект още от януари 2011 г., когато ще отпадне точковата система, по която през последните 10 години се определяше кога човек има право да се пенсионира.

Системата даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с малко стаж. Те можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст, което няма да е възможно от Нова година заради изискването за минимален стаж.

Хасан Адемов предложи действието на точковата система да се удължи до края на 2011 г. "Дайте да изстискаме последната благинка от точковата система и да дадем шанс на хората да се пенсионират", призова той, но мнозинството отхвърли идеята му. Министърът на труда Тотю Младенов защити предлаганите от правителството промени с аргумента, че по този въпрос е имало близо една година дискусии и е сключено споразумение между кабинета, работодателите и синдикатите.

Затягането на режима за пенсиониране ще започне да се усеща по-силно от 2012 г. Оттогава стажът за пенсия ще започне да се покачва с по 4 месеца на година. Така през 2021 г. мъжете ще могат да се пенсионират след 40 години труд, а жените - след 37 години. След като приключи нарастването на стажа, ще започне да се увеличава възрастта. Стъпката ще е с по 6 месеца на година и ще започне от 2021 г. Нарастването ще продължи, докато мъжете започнат да се пенсионират на 65 години, а жените на 63 години.

Депутатите ще продължат днес с другите промени в Кодекса за социално осигуряване, след които как ще се пенсионират военните, полицаите и учителите. Другият спорен момент е уреждането на ранното пенсиониране на хората с тежки професии.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи