понеделник, 27 декември 2010 г.

Всеки ще трябва да плаща за ремонти в блока

За управлението и поддържането на общите части на сградите в режим на етажна собственост от собствениците вече ще се събират най-малко 2.40 лв. месечно. Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, които правителството трябва да одобри днес.

В законопроекта е предвидено сумата да не е по-малка от 1% от минималната работна заплата. В момента всеки блок събира различна такса, но има собственици, които отказват да плащат.

С промените се опростява процедурата за свикване на общо събрание на блока. Вече няма да е необходимо да се уведомява лично всеки собственик, а това ще може да става с поставяне на съобщения на видни места. Наемателите в блоковете ще имат право на глас, както и да бъдат избирани за управители или касиери.

С промените се дава възможност да се създават сдружения на собствениците, представляващи не по-малко от 67 на сто от идеалните части от етажната собственост. В този случай сдружението може да излъчи представител, който да участва в общото събрание на собствениците. Това се прави с цел да се стимулира обновяването на сградите, е посочено в съобщението на правителството. Решенията за саниране например обаче пак ще трябва да се взимат със 100% от гласовете на собствениците.

С решение на общинските съвети ще може да се създаде фонд за обновяване на многофамилните жилищни сгради, предвиждат още промени. Във фонда ще се отчисляват не по-малко от 5% от данък сгради.

Това се прави с цел общината да бъде нещо като междинно звено при реализирането на проекти за саниране по програма "Регионално развитие", обясни преди време строителният министър Росен Плевнелиев. Тази схема все още не е отворена, защото се чакаха промените в закона. По нея са предвидени 70 млн. евро за обновяването на 600 жилищни сгради.

За пореден път се удължава срокът за свикване на общо събрание от кметовете, ако това не са направили собствениците. Ако те въпреки това не се съберат, кметът може да глоби от 100 до 500 лв. всеки, предвиждат промените.

Източник: ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи