неделя, 19 декември 2010 г.

Пълно лунно затъмнение през нощта на 20 срещу 21 декември


Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава във вторник от 7,41 ч. по Гринуич в Северна Америка, Западна Европа и част от Азия, ако небето е ясно. На 4 януари пък Луната ще скрие частично Слънцето за част от населението на Земята, съобщи Франс прес, цитирана от АСН.

От Северна Америка до Исландия пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава цял час (от 7,41 до 8,53 ч. по Гринуич) през нощта на 20 срещу 21 декември. В Западна Европа то ще се вижда за кратко сутринта преди изгрев слънце.

Луната ще започне да навлиза в сянката на Земята във вторник в 6,33 ч. по Гринуич. Тази сянка с много ясни контури, видими с невъоръжено око, ще напредва върху лунния диск, докато го покрие напълно от от 7,41 до 8,53 ч. по Гринуич.

В Западна Европа ще се виждат само първите фази на затъмнението преди залязването на Луната, докато в Япония – последните етапи преди да изгрее.

Лунните затъмнения не крият никакъв риск за очите за разлика от слънчевите, отбелязва бгнес. Първото частично слънчево затъмнение за 2011 г. ще е на 4 януари.

През 2011 ще има четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни. Тази рядка комбинация ще се наблюдава само шест пъти през XXI век.

Източник: www.actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи