петък, 10 декември 2010 г.

ЕС: Без американски визи за всички наши граждани

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е във Вашингтон, за да събере подкрепа за премахването на визите за гражданите на България, Румъния, Полша и Кипър - единствените четири страни членки на ЕС, за които Съединените щати все още оставят в сила визов режим, съобщава полският информационен сайт TheNews.pl.

"Позицията на Европейската комисия остава непроменена. Ние искаме да въведем програма за пълно премахване на визите" за гражданите на ЕС, заяви говорителката на Малмстрьом Мишел Серкон пред полското държавно радио.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в сряда след среща с полския си колега Бронислав Коморовски, че падането на визите за поляците е приоритет.

Това обаче ще означава промяна на американското имиграционно законодателство, което ще изисква подкрепата не само на Белия дом, но и на Конгреса.

Броят на страните членки на ЕС, чиито граждани все още трябва да кандидатстват за виза, за да пътуват до САЩ, намаля през последните години.

"Ние обаче се надяваме, че в крайна сметка изискването за виза ще бъде премахнато за всички държави. Работим това да се случи", заяви говорителката на европейския комисар за вътрешните работи.

По-късно днес посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, цитиран от БТА, в отговор на журналистически въпрос в Русе каза: Няма някой, който да е повече от мен за премахване на визите за българи в САЩ, но това трябва да бъде решение на Конгреса и не мога да прогнозирам кога ще се вземе.

Той посочи, че е направена стъпка напред с въвеждане на 10-годишни бизнес и туристически визи, които облекчават значително пътуванията на българи към САЩ.

Дано до най-много 2 години и българите да пътуваме без визи до САЩ.

Източник: www.vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи