понеделник, 8 март 2010 г.

Искат левче за такса "рецепта"



Пациентите да плащат такса за всяка обработена рецепта в аптеката, настояват фармацевтите в България.

По думите на преизбрания председател на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев размерът на новата услуга може да бъде 1-2 лева.

Това означава, че всеки път, като отидем до аптеката, освен парите за илачите може да плащаме отделно и на експертите зад гишето.

480 делегати на Третия конгрес на БФС приеха декларация до парламента, премиера и министъра на здравеопазването. Под номер едно в исканията им е държавата да въведе фиксирани крайни цени на лекарствата по лекарско предписание и да се въведе таксата за обработване на рецептите.

Според съсловието държавата трябва да определи цените и три пъти годишно да прави мониторинг върху тях. Аптеката не е магазин или сергия, а лечебно заведение и затова е важно качеството на услугата. Сега пациентите обикалят да търсят по-ниски цени, посочи магистър-фармацевт Аделина Любенова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз.

Регулацията ще направи системата по-справедлива, а с фиксираните цени държавата ще печели повече от данък добавена стойност върху лекарствата, според нея.

Фиксираните цени не означавали по-високи нива и поскъпване на лекарствата, а напротив - щяло да има натиск надолу, категорични са фармацевтите. Те посочиха, че таксата за обработка на рецепти е европейска практика.

В Англия поданиците на кралицата броили по 3 лири на рецепта, но там заплатите били по-високи. Таксите са различни в различните страни и се определят от правителството. Аптекарите се обявиха против картелните споразумения и искат възстановяване на законодателната забрана за вертикалните структури - едно лице да има предприятие или да държи вноса на лекарства, както и търговия на едро и на дребно на илачите.

Фармацевтите се оплакаха, че забавеното плащане на животоспасяващите лекарства, някои от които струват и по 2000 лева, от НЗОК е близо 60 дни.

Третият конгрес преизбра Мирослав Ненчев за председател на Българския фармацевтичен съюз. Главен секретар е Тодор Найденов, а УС е от 15 членове.

Източник:в. "Стандарт"

1 коментар:

  1. мръсни изроди. ако искат да ни пуснат една бомба и да ни затрият.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи