четвъртък, 11 март 2010 г.

5 начина да запазите паролите си


Интересно решение, подсказано ни от HP разкрива, че средно всеки потребител на съвременните технологии ползва 6-7 различни пароли, като всяка от тях използва на 3 или 4 различни сайта. Всеки от нас има около 25 акаунта, които изискват идентифициране с парола а се налага да въвеждаме средно поне по 8 пароли на ден. Доста сериозни цифри, не мислите ли! И доста за запаметяване. Така че освен ако не сте късметлия с безпогрешна памет, имате нужда от удобен метод, за да не загубите ценните пароли. И не! Залепеното жълто листче на монитора ви не се брои :)

Ето няколко кратки съвета, които могат да ви бъдат полезни. Информацията се базира на проучване на Microsoft, като съветите синтезирани от двата гиганта наистина си струват:

1. Създаване на сигурен Word или Excel файл

Създайте си собствен файл, където може да запишете всички сайтове, акаунти и пароли, които са ви необходими, след това се уверете, че самият файл е добре подсигурен с парола. Разбира се, тази парола трябва да запомните със сигурност, но все пак свеждаме нещата до 1 парола. А как да защитите самия Excel или Word файл може да видите тук.

2. Съхранете паролите на криптирана USB флашка

Определено преносимо решение! Флашката винаги може да е с вас, навсякъде, където достъпът до паролите ви е необходим. Въпреки това, винаги има риск да изгубите дребното устройство или да ви бъде откраднато, така че се убедете, че данните ви са криптирани добре. Може да го направите, използвайки ресурси като TrueCrypt.

3. Хардуерно решение?

Тук вече не говорим за технологии, но макар да звучи смешно за дигиталните жители, има хора, за които този начин би бил най-удобен. Просто записвате данните в тетрадка, бележник или дори книга - така само трябва да запомните в коя. И, разбира се, да не я давате на приятели за четене :) И отново - независимо от носителя на съхранените данни - не го носете с вас! Приберете го на сигурно място!

4. Онлайн улуги или допълнителен софтуер

Запазването и менажирането на пароли вече е индустрия и има доста онлайн и софтуерни услуги за целта. Те могат да организират лесно паролите ви и да ги пазят вместо вас. Тук отново ще се наложи да запомните само 1 парола - за достъп до съответния сайт или софтуер. Варианти за този тип съхранение на данни са сайтове като Passkeeper.com, KeePass.info, RoboForm.com и др.

5.Игра за паметта

Ако сте от хората, на които въпреки всичко не им се занимава да правят списъци или да организират и съхраняват данните си и предпочитате да разчитате на паметта си, тогава най-добрата стратегия е все пак да измислите нещо, което няма да забравите лесно. Измислете нещо с подходяща асоциация или простичък алгоритъм за подсещане. Например избирате базова дума, лесна за изписване на латиница като „KOTKA". След което добавяте към нея първите 3 букви на текущия сайт и произволно число като 135, съставено от първите 3 нечетни цифри. Така примерно за yahoo вашата парола може да бъде yahKOTKA135, за abv - abvKOTKA135 и т.н. Лесно и логично, нали? По същия начин може да добавите специфично изписване на KOTKA с малки и големи букви (koTka) и имате прекрасна сигурна парола, която никога няма да забравите. Воала!

Източник: http://www.mobilenews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи