сряда, 3 март 2010 г.

Най-евтините аптеки в България - аптеки Марешки


Може би знаете, че най-евтините аптеки в България са аптеки Марешки, собственост на Веселин Марешки.

За периода 2003-2004 на Марешки бе наложена глоба от 30 000 лв. от КЗК за дъмпингови цени. Бълха го ухапала Веселинчо, тъй като предполагаемото му богатство е около 95 милиона лева. Бизнесменът е собственик на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм” и “Варна фарма холдинг”. Бизнесът на Марешки се разраства изключително бързо, а освен във фирмите за търговия с фармацевтични стоки, бизнесменът се занимава със строителство, Лично и посредством фирмата “Варна фарма холдинг” притежава 100% от Медицински център “Младост”. Посредством сестра си, Веселин Марешки притежавеа 98% и в трета фармацевтична компания – “Юникомс фарма”, управлявана от Дилбер Вайсалова. Бизнесът с фармацевтични стоки е изключително доходоносен, носещ големи печалби за кратко време. Фирмата “Варна фарма холдинг” притежава над 70 аптеки на територията на град Варна под името “Марешки”. Посредством същата фирма, бизнесменът притежава и “Диджител”, занимаваща се със строителство и дизайн. Освен досега споменатите фирми, бизнесмена е собственик и на „Юнисофт солюшънс” ЕООД и “Тракия-ТД”. Майката на Марешки – Веска, пък притежава известният от близкото минало регионален всекидневник – “Черноморец”, който публикуваше, явно нагласени материали за политическата кампания на Веселин Марешки. И всичко това е официалната част на собственост според АПИС, но свързаните по един или друг начин с Веселин марешки лица и фирми са стотици. Основна част от бизнесът на Марешки е във фармацевтичната сфера, но покрай навлизането на бизнесменът в политиката, посредством “Диджител” получи право на строеж на доста апетитни места в центъра на Варна. Скандал избухна, когато фирмата спечели кандидатура за строителство на блок в идеалният център на Варна, посредством използване на корупционни схеми. По повод политическата кариера на бизнесменът ДАНС и Варненска Окръжна прокуратура започнаха проверки на фирмите на бизнесменът и разследване за купуване на гласове. Все още резултатите са нулеви, но основна причина за това е, че зад гърба на бизнесменът стоят същите хора, които стоят и зад кметът на Варна – Кирил Йорданов. Варненската групировка, контролираща бизнеса в града – ТИМ, е заставала зад гърба на Марешки и в най-трудните му моменти. Небезизвестно е, че началото на бизнеса на Марешки се осъществява основно със спомоществователството на ТИМ.

Бизнесменът Веселин Марешки е роден през 1967 година във Варна. Завършва Математическа Гимназия в града, а след това учи инженерно образование в Москва. За съжаление на успява да се дипломира в престижният руски университет, но след връщането си в България успява да завърши Технически Университет – Варна. Семейството на бизнесменът е от кореняците от Варна, просперирали благодарение на дейната си себеотдайност към Комунистическата партия. Не случайно Веселин Марешки успява да се домогне до образование в престижен университет в Русия. Не случайно е пратен да учи точно в Моска. Точно там бизнесменът завързва първите си връзки във фармацевтичният бранш. През 1991-1992 година успява да навлезе в изключително слаборазвитият пазар на лекарства в България. Започва да търгува на едно с фармацевтични продукти, а според личните му думи оборотът в тази сфера в днешни дни е между 5 и 10 милиона лева месечно. Първоначално Марешки работи с Българските фармацевтични компании, както и някои Руски такива. Успява да намери пари за финансиране на бизнесът си от руските си връзки, както и групировката ТИМ. Много разследвания водят до това, че Марешки е една от най-печелившите разработки на ТИМ.
В днешни дни бизнесменът е сред най-крупните търговски на фармацевтични продукти в България. Бизнесът му се развива стремително нагоре, а политическата му кариера е изпъстрена със скандали. Като заключение можем да говорим, че Марешки фамилията на Марешки е една от следените от Комунистическата Партия след 1968 година. Във всички случай обаче фармацевтичният бизнес е един от най-скъпите, най-продуктивните и най-печелившите, от което се възползва Марешки.

2 коментара:

  1. Бай стое, като използваш чужд трус посредством Copy-Paste, поне споменавай от къде си го копнал :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, по принцип го правя, но в този случай съм пропуснал. Ще извиняваш. Как ти беше сайта?

      Изтриване

Популярни публикации

Последователи