петък, 26 март 2010 г.

Най-странните празнични фестивали по света


1. Ел Колачо

Номер 1 в нашата класация е “Прескачането на бебета” или Ел Колачо в Кастрило де Мурсия, Испания. За първи път е организиран в далечната 1620 година. Фестивалът чества празника Тялото Христово и представлява мъже, облечени като дяволи, които прескачат подредени в редица на улицата бебета.

2. Фестивалът на тестисите

Фестивалът на тестисите в Клинтън, Монтана, САЩ. През тази се очакват около 6500 посетители – всичките над 21 години. Основното състезание тук е надяждане с тестиси на бик, а допълнителните са пехливанска борба, Мис „Мокра Фланелка“ и различни прояви на нудизъм, сред които „Сряда без гащи“, където участниците получават безплатно питие за всяка свалена дреха.

3. Селските игри

Селските игри в Източен Дъблин, Джорджия, САЩ. Тук за няколко дни се събират стотици фермери от САЩ, които се състезават в дисциплини като хвърляне на дъска за тоалетна чиния, мятане на свински крачета, „пляскането на калното шкембе“, каквото и да значи това и загадъчното скрибуцане с подмишница.

4. Готмар

Фестивала Готмар в Индия се провежда през септември. По време на пълнолуние около 45 хиляди жители от Пандхура се разделят на две групи и започват да хвърлят камъни един срещу друг, докато се разсъмне.

5. Фестивал на крясъка

В малкото градче Спайвис Корнър, Северна Каролина, жители 49, празнуват изкуството на викане всеки юни. Всеки участник може да покаже своя собствен стил на викане във всяка една от 5-те дисциплини включващи състезание по викане за младежи, за жени и разбира се само за мъже наречено Национален конкурс. Фестивала включва също шествия и игри – състезание за най-голям звънец от пипер, търкаляне на диня и завършва с веселба и танци на площада.

6. Дни на Майк, обезглавеното пилето

През 1945 година фермерът Лойд Олсън отишъл до курника да вземе вечеря за своята съпруга и свекърва. Той решава вечерята да е пилето Майк и взима брадвата, за да отсече главата му. Но инцидентно не успява да го обезглави както трябва, мозъка му остава непокътнат и Майк не умира. През следващите 18 месеца Майк и Лойд обикалят региона предлагайки на зрителите да видят обезглавеното пиле, което все още може да яде и кудкудяка. Днес град Фруита, Колорадо отбелязва дни в чест на Майк обезглавеното пиле. Фестивала включва Състезание за пилешки танц, състезание за най-добра готварска рецепта от пиле, надбягване “Бягай като обезглавено пиле” и други игри.

7. Фестивал на преживявания близо до смъртта

Този необикновен фестивал е за хора, които са били близо до смъртта, но са оживели, за да разкажат за това. Те посещават църква в ковчег, носени високо от членове на техните семейства. Тъжното е, че ако нямаш приятели или семейство трябва да носиш ковчега си сам до църквата. Фестивала се провежда в Лас Ниевес, малък град в Галисия, Испания близо до границата с Португалия. В деня на фестивала, който е и ден в чест на Света Мария хиляди хора изпълват улиците на града, за да чуят тъжните и понякога обезпокоителни истории на оцелелите. След мрачното събитие хората започват да се забавляват, с фойерверки и съревнование за храна.

8. Шампионата по камилски борби

Шампионатът по камилски борби в Селджук, Турция. Камилският кеч сблъсква две камили, които се блъскат една друга, докато някоя не падне или не се оттегли. Обикновено загубилата се втурва в тълпата зяпачи, като всява паника сред хората, които в този момент само се чудят как да не бъдат прегазени от животното.

9. Преследването на кашкавалена пита

Преследването на кашкавалена пита в Глучестършир всяка година събира стотици претенденти, които гонят кашкавал, търкалящ се надолу по стръмния и кален склон на Купърс Хил. Традиционното търкаляне на кашкавал се провежда в последния понеделник на месец май. Сиренето хвърчи по стръмнината с над 100 км/ч и победител е този, който стигне пръв до него.

10. Световното първенство по носене на съпруги във Финландия

Претендентите тичат като изоглавени по предварително подготвено трасе, като носят на гърба си своите съпруги – обикновено солидни и здрави жени. Добрата новина е, че победителят получава количеството бира, еквивалентно на теглото на съпругата си. Лошата е, че капва от умора.

Източник: http://veselitenovini.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи