петък, 12 март 2010 г.

Изненадите не спират: Данък върху пенсията, ако си и на заплата


Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева в интервю за в. "24 часа", предаде КРОСС.

Сега върху пенсията не се начислява налог. Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно, ще се опитаме и ние да прецизираме режима, каза тя. Това било справедливо, защото, когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител.

Така е. Не може пенсионерът хем да получава пенсия от 100-200 лв, хем да заработва от трудова дейност още 250-350 лв. Къде ги има тези работи? Как може пенсионера да разполага с 500-600 лв месечно? Това е кощунство, това са много пари!!!

Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 ст. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г. Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Тепърва обаче ще се търси най-добрият вариант, ще съгласуваме и с НАП, и със синдикатите, и с бизнеса, уточни управителят на НОИ.

Има шанс пенсиите да бъдат увеличени в средата на годината, стана ясно вчера. Според Митрева белег за съживяване на икономиката били по-малкото заявки от фирми за масови съкращения.

Пари няма, а пенсиите ще се увеличават?! Чудна работа. Интересно ми е с колко ще "скочат" пенсиите. Я с 5, я с 10 лева. Пак е добре - за тези пари можеш да си вземеш около 10-15 хляба или пък 2 риби и 5 хляба (само да не е пангасиус, че скъпа). Едно време 5 000 души са се хранили с толкова ядене. Направо им завиждам на пенсионерите. И аз искам да съм толкова богат.

1 коментар:

  1. младите заминаха навън, пенсионерите ще спрат да работят, интересно кой ще работи тогава.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи