сряда, 10 март 2010 г.

Такса "мощност" влиза в цената на тока от 1 юли 2010


Пореден сюрприз ще ни поднесат от 1 юли 2010 EVN, a вероятно и другите електроразпределителни дружества - заедно с поскъпването на тока ще бъде въведена и такса мощност. Тя най-вероятно ще е 1 лев и 80 стотинки за електромер на месец и ще важи за всички абонати, независимо дали са харчили ток или не.

Идеята за постоянна такса, която да плащат абонатите на енергото до днес, беше позната като „такса електромер". От днес тя се нарича "цена за мощност".

Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР: "Не е такса електромер. Няма нищо общо, няма нищо общо с такса електромер!"

Независимо от това кой как я нарича едно е ясно – ще бъде задължителна и за всички. А според шефа на регулатора и справедлива. Защото така за удоволствието да имат ток щели да плащат и тези, които не го харчат – като собствениците на вили и необитаеми имоти. Такива били около 20% от жилищата в страната.

Тоя Семерджиев голям съдник излезе. Била справедлива цената. Кой Ви плати господин Семерджиев, та толкова яростно защитавате интересите на ЕРП-тата? То не беше поскъпване, не беше чудо. Горките ЕРП-та!!!

Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР: "През цялото време си ималавъзможност да ползваш електроенергия. Ти не си ползвал, но си имал възможност. Ползването на мрежата означава разходи за подръжка на тази мрежа. Те се правят от всички потребители, които са присъединени към мрежата."

Браво Семерджиев, вместо да защитаваш интересите на потребителите, хареса ти предложението на EVN за въвеждането на такава такса за Югоизточна България и реши, че таксата трябва да важи за цяла България. Толкова си проницателен, Семерджиев!

С въвеждането на таксата енергото ще си осигури поне по 15 лева годишно допълнително от всеки електромер. Това обаче, според Семерджиев, изобщо няма да са допълнителни приходи за дружествата.

Въобще няма да са допълнителни приходи. Те ще се плащат за пътни и режийни разходи на инкасаторите.

Предложението за въвеждането на т.нар. такса “мощност” е на EVN, но със сигурност ще бъде прегърнато и от ЧЕЗ, и ЕОН. Детайлите ще бъдат обсъдени в петък (12.03.2010).

За абонатите на топлофикация обаче лошите новини не свършват дотук, защото Семерджиев обяви, че от април топлоенергията поскъпва.

Ангел Семерджиев - председател на ДКЕВР: "Потребителите на парно, за съжаление, могат да очакват повишение на цените.”

Братя българи, наистина живеем в доста интересни времена.

2 коментара:

  1. няма начин държаата да не хареса инициативите на монополистите. Та нали бюджетът (хранилката на бюрокрацията) ще се обогати също от начисляваното ДДС.
    Продължавам да се чудя как все още има хора, които смятат, че корпорацията "държава" съществува, за да се грижи за гражданите си.
    В най-добрия случай ще се грижи точно толкова, колкото овчарят се грижи за стадото, което дои, от което стриже вълна и от време на време вади ножа, за да похапне месце...

    впрочем, и аз коментирах "благата" енерговест с подходящи в случая изрази.

    Хубаво де, и какво ще правим?

    ОтговорИзтриване
  2. Много добро сравнение държава-овчар-стадо.
    Днеска чета в Стандарт "Дупка от 1,2 млрд. лв. е зейнала в хазната само за два месеца". А, къде са парите? Получава се ситуация "кой ми сра в гащите, щото аз не съм".
    В случая с увеличението какво можем да правим, освен да сведем глави. Тва го можем най-добре.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи