вторник, 8 ноември 2011 г.

Геният на Тотю Младенов: работниците, които работят без трудов договор ще отнасят глоби

Служители и работници без трудови договори занапред ще бъдат глобявани, съобщи БТА. За това се договориха днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикати, подобна санкция подлежат единствено работодателите.

Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК, заяви пред журналисти след края на заседанието, че спорът между социалните партньори е дали глобата да бъде определен процент, или да е в размер от двайсет до триста лева например. По думите на Данев обаче въвеждането на толкова "широка" глоба създава условия за корупция. Предложението на БСК е всички такси и глоби да отиват в републиканския бюджет, където да се решава какво да се прави с тях.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10 процента от минималната работна заплата.

Константин Тренчев - лидер на КТ "Подкрепа", каза, че е обсъждана идеята да се приеме по презумпция, че три месеца служителят е работил без договор и трябва да се накаже с прага на пропуснатите осигурителни ползи. Така работникът се наказва формално, но наказанието в пари "отива" при неговите партиди в едната и другата осигурителна система. Предложението на КТ "Подкрепа" е санкциите от глоби да се събират в социален фонд, като парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи