сряда, 2 ноември 2011 г.

Исландия се стяга за български работници от 2012 г.

Исландското правителство взе решение да предложи на националния си парламент прекратяване на ограниченията за свободно движение на българските работници в Исландия, съобщи пресцентърът на министерството на труда и социалната политика.

След 31 декември 2011 г. българските работници ще имат неограничен достъп до исландския пазар на труда и ще се ползват от всички права и привилегии съгласно Споразумението за Европейското икономическо пространство и исландските закони.

Въпреки че все още не е член на Европейския съюз, освен от Европейското икономическо пространство островната държава е част и от Шенген.

Българските работници от своя страна нямат абсолютен достъп до всички пазари на труда в ЕС, макар че страната е член на съюза от близо четири години. Държавите членки разполагат с преходен период от седем години, докато допуснат българи на трудовите си пазари. Миналата седмица Европейският парламент дори прие резолюция, в която призова страните от ЕС да допуснат български и румънски работници от 2012 г.

Десет държави от ЕС все още поддържат ограничения за български работници - Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Франция и Холандия.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи