събота, 17 март 2012 г.

Първият български таблет се нарича ”Октопад” (по аналогия с Листопад)


Първият работещ прототип на български таблет вече е готов. Само за две седмици група програмисти от БАН са успели да създадат уникален мини компютър, съобщи БНТ.
Ако инвеститори проявят интерес към прототипа, устройството може да бъде разпространено в търговската мрежа съвсем скоро, при това на цена от 300 лева.

Българският таблет има възможностите на своите по-големи и доста по-скъпи братя отвъд oкеана, та дори ги превъзхожда. Той работи с най-популярните операционни системи.
Мини компютърът забавлява с филми, музика и игри, но върши и сериозна работа като например да показва данните от уредите, следящи състоянието на пациентите в някоя болница.

Българският таблет се нарича „Октопад" и е с диагонал на екрана 17 см и половина и тегло 100-150 грама. Принтери, измервателни уреди за чистотата на въздуха, за температурата и за радиацията са една част от различните допълнителни устройства, които могат да бъдат добавяни към таблета.

Изобретателите търсят инвеститор, който да превърне мини компютъра в евтино и достъпно за всеки устройство. "Някои от детайлите изискват плащане на патенти, тоест трябва да се отделят средства и за това нещо, но за да патентова човек в Европа примерно, доколкото си спомням, ни трябваха от порядъка на около 30 000 евро за патент, това е непосилно за нас затова тръгнахме да търсим инвеститори", заявява Христо Колев - програмист.

Българският прототип на таблет може да издържи осем часа без да бъде зареждан. Той може да се използва и като рутер, но все още тези проучвания са на експериментално ниво.

Източник: www.it.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи