петък, 23 март 2012 г.

Най-откачените начини да си намалите данъците

И по света, а и у нас, хората стават все по-изобретателни, когато искат да заобиколят плащането на данъци към държавата. Може би основната причина за това са твърде високите ставки. Затова и сайтът CNN Money подреди най-шантавите начини за намаляване на налозите.

Един от най-популярните начини е, когато се признаят колкото се може повече различни разходи по извършване на бизнес. Такива могат да се окажат например сумите, които американец харчи за храна, подслон, здравни и други грижи на пощенските си гълъби. Оказва се, че това е наистина реален случай. Става дума за данъкоплатец – технофоб (с фобия от всякакви технологии) и не използва телефон или компютър за връзка с бизнес партньорите си. Средството, което е избрал, е леко архаично, но му помага да си оправдае част от бизнес разходите и да плати по-малко пари на щатския вариант на родната НАП (IRS – Internal Revenue Service).

Списание Playboy не е обичайното четиво за пациентите, чакащи в приемната на докторски кабинет. Показаните в него неща също не биха научили един практикуващ медик на нещо ново и различно от това, което вече знае. Все пак идеята на един пенсилвански лекар не е за подценяване. Той се е опитал да включи абонамента си за популярната марка към останалите издания, които получава. Целта е всичко това да му бъде признато за бизнес разходи и да му бъдат приспаднати налозите. Все пак желанието на доктора не се е приело с добро око от собствените му счетоводители. Няма никаква полза за един лекар от преглеждането на подобно списание, като това не е и правилното четиво за чакалнята на кабинета, при условие че и деца може да го видят, коментира Анабела Хемптън, работеща в счетоводната компания TBRE, която е изготвила документите на хитреца за пред данъчните.

Бебето също може да се окаже подходящо извинение за отбягване на налозите. Жена от щата Аризона се е опитала да стори точно това. Тя използвала снимки на собственото си дете в маркетингови материали за своя бизнес със завеси и щори. Така парите, дадени за храна, дрешки, памперси, пудра и дори бавачка, според нея трябвало да се считат за признати разходи по дейността на фирмата й. Сумата била около 26 хил. долара. Според експерти по данъчно облагане обаче разходите за фотографиите на бебето, количката му и логото на компанията (със самото дете) могат да бъдат признати за такива разходи, но не и всички останали.

Друг находчив данъкоплатец пък се е опитал да запише разходите по смяната на става с изкуствена на своето куче с мотива, че става дума за „член на семейството“. Представете си изненадата на администратора, когато дамата му представила сметка от 8 хил. долара за медицински разходи за „член от семейството“, без въобще да има съпруг или деца. След направена проверка се оказало, че нуждаещият се от интервенция, е песът на жената. Тя обявила, че кучето е изключително важна част от семейството и заслужава разходите, извършени по операцията, да се приспаднат от данъците, които трябва да се плащат. За най-голямо съжаление на собственичката, това не се е случило.

Повечето хора гледат с окото на ценители или поне на познавачи върху бельото на Victoria's Secret. Но за други то е най-обикновено защитно облекло. Човек, движещ бизнес по изсичане на дървета, опитал да редуцира таксите си с няколкостотин долара заради закупени дамски стоки от популярната марка. Той прибавил стойността на бельото към тази, изразходвана за защитни облекла, необходими за извършване на фирмената дейност. За щастие, набитото око на счетоводителката Кристин Робъртс открило „грешката“ и спасила бизнесмена. Тя премахнала петте артикула, закупени от Victoria's Secret, преди да представи финалната декларация пред данъчните.

Наблюдаването на съпругата, танцуваща на пилон, може да се окаже добър метод на релаксиране. За съжаление това няма да се окаже толкова успешна идея за спестяване на данъчни задължения. Въпреки това един ентусиаст решил да включи курсовете на жена си за танци на пилон в графата на бизнес разноските за „вечери и забавления“. Той обяснил, че наблюдавайки дамата след работа, се отпускал и постигал по-добри резултати в работата си. В крайна сметка консултантите му избили от главата подобна мисъл.

Интересен и успешен случай показва как хитра клиентка представила разходи за питейна вода на стойност над 1000 долара. Те дори били признати като разход, защото жената пиела само марката Evian, по три бутилки на ден, с лекарско предписание.
Идеята да се представят имплантите на гърди като работни разходи също не е нова. Това, което американска сервитьорка е решила да направи, е да промени и стомаха си. Благодарение на по-големите си гърди и по-плоския корем, тя се надявала на повече бакшиши. Поискала и разходите по тези интервенции да се приспаднат от данъците й.
Подобна е и ситуацията със зъбните протези. Находчив данъкоплатец поискал новите му изкуствени, перленобели зъбки, да бъдат признати като разход. С тях той разчитал да си намери работа. Било му отказано, защото промяната била от естетическо естество и нямало медицинска причина за интервенцията.

Танцьорите на екзотични танци също харчат много за козметика и костюми, с цел да вдигнат приходите си. Разходите за сценични облекла, снимки, гримиране, солариум, избелване на зъбите или кожата, прически и дори фалшиви мигли се оказват признати за тези изпълнители. Друг хитрец използвал кучето си за охрана на автомобила си. Четириногият пазач бдял над лични документи на собственика си и негови клиенти, както и над лаптопа му. Признатите от данъчните разходи били за кучешка храна, застраховка на животното, медицински грижи и др.

Източник: www.klassa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи