четвъртък, 20 ноември 2008 г.

В Русия разработиха уникален гранатомет



Държавното научно-производствено предприятие “Базалт” приключи разработката и изпитанията на новия реактивен противотанков гранатомет РПГ-30, съобщава ИТАР-ТАСС.

Гранатометът, който няма аналог в света, вече е включен в списъка на американския Държавен департамент с “асиметрични заплахи” за американската армия.
Очаква се в скоро време той да постъпи на въоръжение в руските войски.

Новият гранатомет е за еднократна употреба и е снабден с двойна кумулативна противотанкова граната с калибър 105 милиметра.
В допълнителен контейнер се намира лъжлива цел, която може да заблуди средствата за активна отбрана на противника и да създаде условия за безпрепятствено поражение.

Всички известни системи за активна защита могат да противодействат на новото средство за атака, но с определено забавяне, което е достатъчно за да може гранатата да порази целта си.

Според експертите изстрел с РПГ-30 пробива до 650 милиметра от най-съвременната броня след преодоляването на динамичната защита, повече от метър и половина железобетонна преграда 2 метра тухлена зидария и близо 4 метра поземлено укрепление.

Да се избяга от такава граната е практически невъзможно.
В бойни условия гранатометът може да порази всички танкове на въоръжение в момента, други бронирани и небронирани машини, както и жива сила и защитни укрепления.

Очаква се, че освен доставки за въоръжените сили на Русия ще бъде разрешен и износът на РПГ-30.

Source: www.hicomm.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи