четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Eвропейският съюз открива онлайн библиотека


Цифрова библиотека, обединяваща европейското културно наследство, ще открие Европейският съюз в интернет, предаде АФП.

Благодарение на новите технологии Europeana ще съдържа не само печатни книги, но и ръкописи, карти, снимки и аудиовизуални документи. Наред с литературни произведения, в библиотеката ще се съхраняват картини, исторически документи, записи или ръкописи на Бетовен, Моцарт и Шопен, кадри от падането на Берлинската стена.

Така един чешки студент например ще може да ползва документите в Британската библиотека, без да ходи до Лондон, ирландски любител на изкуството ще се любува на Джокондата, без да посещава Лувъра - това са някои от идеите на европейския комисар по новите технологии Вивиан Рединг: Europeana ще даде по-голяма видимост на всички съкровища в нашите библиотеки, музеи и архивни центрове". Отначало цифровата библиотека ще се поддържа от 14 щатни служители и ще има годишен бюджет 2,5 милиона евро.

Цифровата библиотека ще бъде напълно действаща към 2010 г. и тогава ще съдържа най-малко 10 милиона произведения. Сега само 1% от книгите в националните европейски библиотеки са представени в цифрова форма. До 2012 г. този брой ще нарасне на 4%.

Source: www.hicomm.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи