петък, 3 февруари 2012 г.

Гърция реже субсидиите за слънчева енергия

Гърция орязва субсидиите за производителите на слънчева енергия, съобщи Reuters. Обяснението за мярката е, че страната вече не може да си позволи да плаща зелената енергия по досегашните тарифи, а и е лицензирала изграждането на достатъчно ВЕИ мощности, за да постигне поставените си цели в областта на възобновяемата енергия.

Досегашната политика на Гърция, която е много богата на вятър и слънце, беше да привлича инвестиции в зелени енергийни проекти, като предлага на производителите 20-годишни договори и гарантирани щедри изкупни цени.

В опит да спаси икономиката си Атина дори представи планове да се превърне в соларния център на Европа, като привлече 20 млрд. евро инвестиции в близките десетилетия.

През последните няколко месеца обаче страната се видя принудена да ореже субсидиите, за да се вмести в строгите бюджетни съкращения и да избегне риска от свръхпредлагане в сектора.

Новите по-ниски преференциални тарифи ще важат за производителите на слънчева енергия, които се присъединяват към мрежата от февруари 2012 нататък. Изкупните цени за тези от тях, които генерират над 100 киловата, ще се понижат с 12.5% и ще станат 292.08 евро за мегаватчас. След това тарифата ще пада допълнително на всеки 6 месеца, за да достигне 203.20 евро за мегаватчас през август 2014.

В момента възобновяемите източници и най-вече вятърът подсигуряват около 7% от общото енергийно потребление на Гърция. За сравнение, 46% от енергийните нужди на страната се покриват от въглища, а 8% от петрол. Броят на слънчевите централи обаче се покачва бързо, като общата инсталирана мощност е нараснала от 198 мегавата през 2010 г. до 580 MW в края на 2011.

Държавната енергийна компания PPC, която разчита в голяма степен на въглища и е един от най-големите замърсители в Европа, планира да изгради един от най-мащабните слънчеви паркове в света с мощност 200 мегавата.

През декември 2011 в опит да насърчи производителите на зелена енергия Гърция наложи такса върху електричеството от въглища, произвеждано от РРС.

Източник: ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи