четвъртък, 9 февруари 2012 г.

agoda.com разкрива най-свежите дестинации за 2012

Аgoda.com, който е водещ световен хотелски уеб сайт за онлайн резервации и е част от Priceline Group (Nasdaq: PCLN), днес обяви класацията си за най-свежи дестинации за 2012 година.

За класацията за най-свежи дестинации, чието начало е поставено през 2011, agoda.com събира данни за направените туристически резервации, както и мнения и дадени оценки от страна на клиентите. Целта е да се идентифицират азиатските градове, при които се наблюдава значително нарастване на популярността в рамките на 12 месеца.

В класацията за 2012 намират място: кътчета с девствени плажове, живописни планински области и малко известни градски центрове - всички те със свой собствен чар. В тазгодишната класация за най-свежи дестинации са включени уникални исторически и геоложки местности с богата традиция и култура - нещо, което може да ви накара да посетите някои нови места през 2012.

Президентът на agoda.com г-н Робърт Розенщайн коментира: „Туристите, които ще посетят някои от местата, включени в класацията за най-свежи дестинации за тази година със сигурност ще открият превъзходни плажове; местни магазини, които предлагат страхотни намаления; специализирани музеи; исторически забележителности; тропически гори; биоразнообразие и разбира се хотели от световна класа. За да се потопи по-пълноценно в местната атмосфера човек трябва по-задълбочено да вникне в местните обичаи, да опита автентичната кухня, която е характерна за дадения район и не на последно място да получи добро съотношение качество-цена”.

Класация на най-свежите дестинации за 2012 на agoda.com


Наха, Япония


Къде? Наха е столицата на префектура Окинава – островна верига, която обхваща най-южната част на Япония. Намира се на два часа и половина път със самолет от Токио.

Какво? Префектурата се състои от стотици тропически и субтропически острови с различни размери. Най-големият от тях е остров Окинава, където се намира Наха и главното летище на префектурата.

Защо си струва да отидем там? Окинава са японските Хаваи с топлия си тропически климат, плажовете с бял пясък, спокойната атмосферата и с многобройните си места за практикуване на подводно гмуркане, шноркелинг и водни спортове по протежението на архипелага. Културно-историческото наследство на Окинава е повлияно от кралство Риукиу, което бива завладяно от Япония през XVII век. Културата, обичаите и диалектите на Окинава се различават от тези в останалата част на Япония. Музеите и мемориалният комплекс, построен в чест на загиналите в битката за Окинава през Втората световна война, също си струва да се видят. За туристите, които обичат да пътуват до международни дестинации Наха е удобна отправна точка за организиране на пътешествия в региона, а и представлява интересна дестинация сама по себе си.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Пролетта (март и април) предлага най-умерения климат. През април е възможно да се видят китове. Юли е най-доброто време за плаж, тъй като тогава времето е най-топло.

Как да стигнем: Можете да хванете самолет от Нарита или Ханеда и да кацнете на летището в Наха. След това в рамките на града можете да направите връзка чрез еднорелсовата железница или да хванете автобус, за да достигнете до другите части на острова. За да стигнете до по-отдалечените островчета, можете да хванете самолет или пък ферибот. Запалените мореплаватели могат да се качат на ферибота, който тръгва от Токио (до Наха се стига за около 44 часа).

Най-популярните хотели: Terrace Garden Mihama Resort 4*– четиризвезден хотел, който е разположен на главния остров (цената за двойна делукс стая започва от 7 397 тайландски бата). Okinawa Port Hotel – намира се в Наха. В близост до него има спирки на градския транспорт и места за пазаруване (цената за единична стая започва от 7 689 тайландски бата).

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация:
„Ако желаете да разгледате забележителностите на града, купете си карта за пътуване за 1 ден за еднорелсовата железница (само 600 йени). Така ще си спестите пари”. – Уонг Б., Хонг Конг.

„Наемете безплатен iPhone от летището. Ще си спестите доста нерви, тъй като ако ви е трудно да комуникирате с някого, можете просто да се обадите на услужливия център за справки на летището и оттам ще ви помогнат с превода”. – Джулия Н.

Палаван, Филипини

Къде? Намира се в югозападната част на Филипините, на около час път със самолет от Манила.

Какво? Палаван е тропически остров с национални паркове, девствени заливчета, плажове с бял пясък, варовикови скали, тропически гори, коралови рифове и множество малки и големи острови. Тук има находища на природен газ и минерали, а също така и изобилие от разнообразни земеделски култури и различни видове риба. Някои региони на Палаван и прилежащата им акватория са защитени, а процъфтяващият екотуристически бизнес насърчава отговорния туризъм в тях.

Защо си струва да отидем там? На Палаван можете да се насладите на една фантастична островна ваканция. Палаван е също така достъпна и евтина дестинация за почивка, където ще откриете най-добрите места за гмуркане в света. Рифовете в морския резерват „Ел Нидо” са свидетелство за богатото биоразнообразие, а потъналите морски съдове около Корон представляват интерес за водолазите. Горите на Палаван са пленителни – в тях има водопади, изобилна растителност, екзотични диви животни. В тях може да се практикува пеши туризъм, като местата, от които се разкриват възхитителни гледки към острова са безбройни.

Как да стигнем: Хванете самолет от Манила и слезте на летището в Пуерто Принцеса. И Ел Нидо разполага със свое собствено летище, което обслужва чартърни полети на Transvoyager Inc.

Най-популярните хотели: El Nido Resorts Miniloc Island 3.5* - еко хотел, който се намира в границите на морски парк „Ел Нидо” (цените започват от 375 щ.д.). Mangenguey Island 4* - бутик хотел на плажа – не се допускат деца под 16 години (цените започват от 210 щ.д.).

Остров Пангкор/Пангкор Лаут, Малайзия

Къде? Намира се на северозападния бряг на Малайзия, в щата Перак.

Какво? Малко островче с красиви плажове, руини на холандски колониални сгради, храмове и рибарски селища. Пангкор е спокойна туристическа дестинация, която е популярна сред туристите в страната.

Защо си струва да отидем там? В Пангкор цари дори по-спокойна атмосфера отколкото в Лангкави. Пангкор предлага първокласни плажове и богат избор от места за настаняване - от плажни бунгала до луксозни хотели. На острова има необятни пространства с девствени тропически гори, в които посетителите могат да наблюдават местната фауна в естествената й среда – в частност макаците и птиците-носорози. Пресните морски деликатеси – риба на пара с фиде, раци с меки черупки и др. – са още една причина, заради която си струва да посетите Пангкор.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Времето в Пангкор не се влияе отрицателно от сезона на мусоните (от ноември до февруари). През цялата година дните там са горещи и влажни. Ако планирате романтична почивка, избягвайте училищната ваканция в края на годината.

Как да стигнем: До Пангкор може да се стигне от Ипох, който е разположен на 200 км северно от Куала Лумпур. Ипох сам по себе си е интересна дестинация от туристическа гледна точка, особено за почитателите на хубавата кухня. От Ипох идете на кея в Лумут (на около 80 км) и се качете на пътническия ферибот за Пангкор, до където се стига след около 40 минути път.

Най-популярните хотели: Pangkor Island Beach Resort 4* - хотел на първа линия, който предлага бунгала и който разполага със собствен кей и ферибот (цените започват от 118 щ.д.). Pangkor Laut Resort 5* - ексклузивен хотел с градински (270 щ.д.) и водни вили (505 щ.д.), който се намира в съседния на Пангкор по-малък остров.

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Останете известно време в Лумут, за да си купите изсушени морски продукти преди и/или след престоя ви”. – Алан В., Обединеното кралство.

„Наемете мотоциклет! Градът се намира на само 7 км, а ще видите спиращи дъха природни красоти”. – Алиа Б., Малайзия.

Бусан, Южна Корея

Къде?
Бусан се намира на югоизточния бряг на Южна Корея, на 25 минути път със самолет от Сеул.

Какво? Бусан е втори по население град в Южна Корея и е с най-голямото морско пристанище в страната. Градът разполага с всички космополитни предимства, които притежава един голям крайбрежен метрополис – магазини, нощен живот, съвременна култура и разбира се дълги и много популярни плажове.

Защо си струва да отидем там? В Южна Корея Бусан е известен с две неща: морската храна и морето. Хюндай, Сонг Джонг и Гвангали са най-известните плажове, които се простират на километри и които през лятото стават притегателен център за много хора. Далеч от океана, туристите могат да практикуват пеши туризъм по и около Геумджеонгсан, където след като си проправят път през гъстата растителност, те ще бъдат възнаградени с панорамни гледки, които се разкриват към района. Гиеонгджу, богатата на история бивша столица на Сила, се намира на час път с автобус от Бусан. Град Бусан е домакин на ежегодния международния филмов фестивал BIFF и е кандидатствал за домакинство на Летните олимпийски игри през 2020.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Юли и август са най-топлите месеци от годината, през които можете да се насладите на плажовете. По това време на годината плажовете са претъпкани с хора, като това може да развали удоволствието ви. Климатът е най-умерен през лятото (април – май), когато черешовите дръвчета разцъфват и есента (септември – ноември), когато листата на дърветата в планината започват да променят цвета си.

Как да стигнем?
До Бусан може да се стигне по суша, въздух и море. От Япония се движат редовно фериботи и хидрофойли (кораби с подводни криле). На всеки 11 часа се движи ферибот и до остров Джеджу, който присъства в класацията на agoda.com за най-свежи дестинации за 2011 година.

Най-популярните хотели:
Lotte Hotel Busan 5* - многоетажен хотел, който е разположен в централния търговски район. Предлага пълно обслужване. Цени от 219 щ.д..

Paradise Busan Hotel 5* - намира се на плажа Хюндай. Цени от 235 щ.д.

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Ако желаете да си направите кратка разходка из природата/романтична разходка, парк Игиде е прекрасно място за това”. – Дейниъл А., САЩ.

„Ако времето ви е ограничено, а искате да разгледате Бусан, най-добрият начин за това е да се възползвате от автобусите за туристически обиколки. Помолете някой от служителите в туристическия информационен център да ви напише превода на корейски за тоалетна, ориз, говеждо и други често срещани думи, за да можете по-лесно да преодолеете езиковата бариера”. – Ма. П., Филипини.

Кханом, Тайланд


Къде? На западния край на брега на Тайландския залив, в южната провинция Након Си Тамарат.

Какво? Кханом е малко рибарско селище, което е известно с дългите си и девствени плажни ивици, гори, мангрови дървета и изцяло варовикови планини. Бреговете на близкото селище Кох Самуи, което се вижда от плажовете на Кханом, се мият от същите топли сини води. Въпреки това Кох Самуи е по-малко развито селище в сравнение с ослепителния си островен съсед. Плажовете на Кханом са чисти, тихи, обветрени и опасани от кокосови дървета. Жълтият пясък на плажовете е осеян с черупки. Като доказателство за тяхната важност като богата екологична зона, плажовете на Кханом са част от национален парк, който в момента е в стадий на разработка. В тази област се включват и близките острови и техните коралови рифове, пещери, водопади и мангрови гори.

Защо си струва да отидем там? Кханом е доста незабележима дестинация. Тя до голяма степен остава пренебрегната от туристите, които се отправят към островите Самуи и Фанган. Това е добра новина за тези, които копнеят за една наистина пълноценна почивка. Посетителите на Кханом могат: да покарат каяк до близките острови; да се гмуркат из кораловите рифове; да се отдадат на риболовни обиколки и разходки в открити води за откриване и наблюдаване на делфини; да консумират прясна морска храна или пък да се разхождат по плажа.

Кога е най-подходящото време да отидем там? От октомври до януари в западната част на Тайландския залив падат най-много валежи. С изключение на някои необичайни промени във времето, малко вероятно е да има продължителни дъждове през годината.

Как да стигнем? Можете да хванете самолет от Банкок до Сурат Тани (стига се за 1 час), а след това за 90 минути с лека кола ще стигнете до Кханом (колата ще ви е необходима, за да стигнете до девствените му заливи).

Най-популярните хотели: Baanciviliaze Resort 4* се намира в северната част на Кханом. Предлагат се модерни вили на плажа. Цените за стая делукс с гледка към морето започват от 58 щ.д. на нощувка.

Talkoo Beach Resort 4* предлага великолепни плажни бунгала в градинска обстановка. Цените за супериор бунгалата започват от 35 щ.д. на нощувка.

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Наемете велосипед и карайте до Залива на делфините. Ние имахме голям късмет и видяхме розови делфини при разходката ни в открити води”. – Рави К., Индия.

„Опитайте ресторантите за морски дарове в близост до морската база”. – Бий Й., Малайзия.

Муй Не, Виетнам

Къде? На 5 часа път с автобус от град Хо Ши Мин, северно от крайбрежния град Фан Тиет.

Какво? Муй Не е спокойно рибарско селище, разположено върху дълга плажна ивица. В границите на Муй Не могат да се видят няколко геоложки забележителности, включително червени дюни, бели дюни и необикновени скални формации. Рибарите в Муй Не са известни с техните кръгли лодки във формата на кошница.

Защо си струва да отидем там? На което и да е място по брега на Виетнам да отиде човек няма да сгреши, но все пак Муй Не си струва да се посети поради достъпността си, евтините цени и непосредствената си атмосфера, която само едно рибарско селище може да предложи. Условията за кайт и уиндсърфинг тук са благодатни заради слабите валежи и нестихващите пориви на вятъра. Гостите, които остават на сушата могат да се отдадат на дюн сърфинг, да проучат местната естествена атракция, наречена „приказния поток” или пък да покарат мотопед по бреговата линия.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Активният сезон започва от средата на октомври и продължава до средата на май.

Как да стигнем? Туристите могат да хванат автобус от град Хо Ши Мин. Другата опция е да се придвижват с кола и да проучват бреговата линия като сами определят темпото си.

Най-популярните хотели: Saigon Mui Ne 4* - водни и градински бунгала, спа, басейн, частен плаж. Цените за семеен апартамент са от 183 щ.д..

Phu Hai Resort 4* - хотел на плажа с пълно обслужване-предлагат се модерни вили и детска стая за игра. Цените за стая делукс с гледка към градината започват от 75 щ.д..

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Вземете такси до Кулите Чам в ранните часове на нощта и навреме, за да видите залеза – така ще се запознаете с една древна династия и ще станете свидетел на прекрасни гледки, особено ако обичате да снимате”. – Гари Б., Обединеното кралство.

„Някои от атракциите, които препоръчвам са: пясъчните дюни на Муй Не, прекрасната обиколка из Приказния поток, каньоните от червен пясък, плантациите с питахая (драконов плод) и храма на полегналия Буда (най-големият във Виетнам)”. – Ерика С., Швеция.

Тагайтай, Филипини

Къде? В планинската част на провинция Кавите, малко над час път с кола северно от Манила.

Какво? Тагайтай е изумително място за лятна почивка, което е разположено на голяма надморска височина. Тагайтай е и популярна дестинация за хората, които идват от низините и които искат да избягат от тропическата жега.

Защо си струва да отидем там? Като допълнение към свежия въздух и хълмистия терен, в Тагайтай се намира и неземното езеро Таал – кратерно езеро, което се е образувало в границите на калдерата Таал. По-безстрашните пътешественици могат да проучат езерото и острова с триколка, лодка или на кон. За тези, които не са любители на адреналина - Тагайтай предлага исторически сгради, ферми за цвети, голф игрища и водопади.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Най-доброто време за посещаване на Тагайтай е през сухия сезон: от ноември до април.

Как да стигнем? Достъпът до Тагайтай се осъществява по суша през Манила. От Манила се движат автобуси. Друга опция за туристите е да наемат кола.

Най-популярните хотели: The Lake Hotel Tagaytay 4* - модерен хотел с панорамни гледки. Цените за стандартна стая са от 88 щ.д..

The Theodore Hotel 4* - шикозен бутик хотел, от който се разкриват гледки към езерото Таал. Цените за стая супериор са от 147 щ.д..

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Можете да си направите разходка с кон до вулкана Таал и да отидете до мястото, където той изригва през 1911 година. Преживяването си заслужава”. - Джовани Л., Канада.

„Докато сте в Тагайтай, отидете до сладкарница Amira Buco. Там ще ви предложат голямо разнообразие от характерни за района сладкиши”. – Тересита M., Филипините.

Хуалиен, Тайван

Къде? В източната част на Тайванския бряг, на 6 до 8 часа път с кола от Тайпей.

Какво? Хуалиен е малък град, който граничи с Тихия океан от една страна, а от друга с Хехуаншан (буквално преведено означава „планина на радостта”). Климатът е умерен, въздухът е свеж, а забулените в облаци върхове на Хехуаншан просто не могат да се опишат с думи.


Защо си струва да отидем там?
Хуалиен предлага морски и планински атракции, като приключенията, в които посетителите тук могат да се впуснат са безбройни. През зимата Хехуаншан се покрива със сняг. В продължение на цялата година мраморните скали и стръмните каньони на клисурата Тароко затрудняват прехода през нея, но и добавят своето очарование, за да подсилят красотата на заобикалящата природа. През лятото туристите биват привлечени към морето, в което се организират разходки в открити води за откриване и наблюдаване на делфини и китове. В близост до Хуалиен съществуват възможности за практикуване на речен рафтинг. Намират се и горещи термални извори, езера, селца, храмове.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Климатът на Хуалиен е подходящ за туризъм през цялата година. За тези, които не се плашат от дъжда - през зимата е възможно осъществяването на преходи на голяма надморска височина. Възможна е появата на тайфуни между юни и септември.

Как да стигнем? Туристите в Тайван обикновено идват в Хуалиен с кола, за да се насладят на невероятната планинска панорама. Тези, които не умеят да шофират могат да се качат на влака от Тайпей, за да изживеят едно живописно пътуване (отнема между 2 и 4 часа) или пък да хванат самолет, с който ще стигнат до Хуалиен за 30 минути.

Най-популярните хотели: Silks Place Taroko Hotel 4* - стилен планински хотел със спа и детски клуб. Цените за двойна стая с гледка към клисурата започват от 192 щ.д..

Classic Hotel City Resort – шикозен хотел в град Хуалиен. Цените за двойна стая супериор започват от 97 щ.д..

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Клисурата Тароко е изключително удивителна. Въздухът е чист и свеж. Човек се чувства спокоен всред мраморните планини, като чувството на спокойствие допълнително се усилва от звука на шумолящата вода на реката”. – Мю Л., Сингапур.

„Въпреки че пове чето хора мислят обратното, красотата на клисурата през зимата е също толкова величествена, колкото и през останалите сезони, ако не и повече. Зимата не е активен сезон тук, така че пътеките са изцяло ваши. Това е перфектното място да отпуснете глас и да си попеете. Уверявам ви, че птичките няма да имат нищо против”. – Чин Х., Сингапур.

Фечабун, Тайланд

Къде? На няколко часа път с кола северно от Банкок.

Какво? Провинция Фечабун е регион, в който има гори, планини, водопади, речни долини и спокойни селца. Защитените национални паркове са дом за много животни и птици. Град Фечабун от своя страна предлага традиционни тайландски забележителности като храмове, пазари и улични ресторанти.

Защо си струва да отидем там? Любителите на природата и туристите, които обичат да се разхождат из нея ще харесат Фечабун. В огромния национален парк Нам Нао е възможно да се правят разходки до различни върхове и плата, а за по-малко енергичните има екопътеки, които се вият през боровите горички и поляните. Фечабун е идеалното място за тези, които търсят девствена природа и идилични планински пейзажи. Почитателите на храната могат да опитат отглеждания тук тамаринд и автентичното кханом чин (ястие с фиде и сос) или да отидат до историческия парк Си Тхеп, за да разгледат кхмерското културно-историческо наследство в района.

Кога е най-подходящото време да отидем там? През прохладния и сух сезон (ноември до март) има прекрасни слънчеви дни, докато през дъждовния сезон (май до октомври) водопадите са най-величествени.

Как да стигнем? Придвижването с кола от Банкок дава най-голяма свобода за разглеждане на забележителностите в провинцията. Въпреки това има и автобуси, които се движат във всички направления.

Най-популярните хотели: Imperial Phukaew Hill Resort 4* - хотел, разположен на хребет, от който се разкриват панорамни гледки. Цените за делукс стая от тип „hillside chalet” започват от 64 щ.д. на нощувка.

Samunthitar Resort 2.5* - шикозни планински вили от 69 щ.д..

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Трябва да посетите района Кхао Кхо в провинция Фечабун, който се намира на 40 км западно от самия град. Тук той е познат като „малката Швейцария” и в него има множество красиви хълмове. Посетете и международната библиотека, военния мемориал и военния музей на открито. Всичко тези забележителности могат да се разгледат в рамките на един следобед, тъй като се намират в един и същ район”. – Дейвид К., Обединеното кралство.

Маланг, Индонезия

Къде? Източната част на остров Ява, около 100 км от Сурабая.

Какво? Маланг е голям град с древно културно-историческо наследство, което е повлияно от Матарам и холандското колониално господство. Заради прохладното време, изпъстрените с бугенвилия булеварди и колоритните пейзажи хората сравняват Маланг с Европа – образ, които ярко контрастира с близката вулканична планинска верига, която е разположена в национален парк Бромо-Тенгер-Семеру.

Защо си струва да отидем там? Маланг е живописно място с богата история. В него има колониални сгради, селца, голф игрища, руини на древни храмове и явански реликви, така че всеки турист може да намери това, което го интересува. За да разгледат града на спокойствие, пътешествениците могат да се качат на бекак – местния вариант на велорикша с три колела и да се насладят на свежия океански въздух на градските плажове, във водите на които обаче не е позволено да се плува. Маланг е и живописна спирка за тези, които смятат да изкачват връх Семеру или връх Бромо, тъй като той се намира точно между тях.

Кога е най-подходящото време да отидем там?
Най-доброто за посещения и сухо време е между април и ноември.

Как да стигнем? Хванете самолет от Бали или Джакарта или пък наемете кола от Джакарта или Сурабая. Можете да хванете и нощния влак от Джакарта, или пък автобус от Сурабая.

Най-популярните хотели: Tugu Malang Hotel 5* - хотел, който е построен в сложен античен явански стил. Цените на стаите супериор делукс започват от 104 щ.д..

Hotel SAntika Premiere Malang 4* - модерен хотел, който предлага пълно обслужване на цени от 81 щ.д. на нощувка.

Съвети от туристи, които са посетили тази дестинация: „Направете си разходка до връх Бромо, за да видите изгрева”. – Джордж Л., САЩ.

„Местната храна е семпла и не е пикантна. Кюфтетата (баксо) и фидето (квие-мие), или и двете в една купа, са характерни ястия за тукашната кухня”. – Рахадиан П., Индонезия.

За повече информация или за да направите резервация за една от по-горните дестинации, отидете на http://www.agoda.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи