сряда, 1 февруари 2012 г.

Няма вече возене с такси от точка до точка за 3 лв. в Пловдив

Тежка глоба последва опита на пловдивските таксита да са иновативни в кризата. Заради промоционалната оферта возене от точка до точка на твърда цена, осем фирми, извършващи таксиметрови услуги бяха санкционирани с общо 62 330 лв. Две от тях понасят най-тежка санкция. Това са Бига-Комерсиал ЕОО, която ще трябва да плати 31 290 лв. и Елма ООД, която е глобена със 17 150 лв.

Останалите санкционирани са Радио-Интер такси ЕООД, което ще плати 1 500 лв., Бига-Такси-Комерсиал ЕООД със санкция от 2 280 лв., Европа 1 ООД – 7 560 лв., Егед-транс-груп ЕООД – 360 лв., Транспортна компания лидер ООД – 1 170 лв. и Виайлет ООД – 1 020 лв.

Осемте таксиметрови компании предлагат тази форма на ценообразуване от февруари миналата година. Част от тях предлагат фиксирана максимална цена на превоза от 3 лв., а други отстъпка от таксата над 5 лв. – най-често 20%.

Според Комисията за защита на конкуренцията подобно определяне на "таван" на цените и отстъпка от крайната цена противоречи на нормите и поставят останалите превозвачи на пазара в неравностойно положение.

Наред с това тази промоция противоречи на предвидените нормативни изисквания за определяне на таксата - на база показанията на таксиметровия апарат, цените на един километър (дневна/нощна), престоя и първоначалната такса. Законодателят е предвидил възможност за предлагане на т. нар. договорена отстъпка, но при съблюдаването на определен ред за осчетоводяването й. Ответните дружества не са предоставили доказателства, че са спазили този ред, коментират от КЗК.

Източник: http://darikfinance.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи