понеделник, 24 октомври 2011 г.

Агенцията по заетостта "подарява" по 20 000 лв., за да стартираме бизнес

Агенцията по заетостта отпуска до 20 000 лева на безработните българи, готови да започнат малък бизнес. Парите не трябва да се връщат, каквото и да се случи с тяхната фирма. За новата схема от Европейския социален фонд са заделили 50 млн. лв. Други 20 млн. лв. ще бъдат изхарчени за консултации и обучение, а още 5 млн. лв. ­ за счетоводни услуги. Освен че трябва да са регистрирани като безработни, мераклиите трябва да имат и завършено поне средно образование. Ако обаче получават помощи, няма да могат да кандидатстват.

Бъдещите предприемачи ще преминат специално бизнес обучение. Преди това ще трябва да подадат заявление в бюрата по труда и ако бъдат одобрени, да посочат организация, която да ги обучи. Тя задължително трябва да е лицензирана от Националната агенция по професионално обучение и образование. Сметките показват, че ако човек реши да започне малък бизнес и изтегли 20 000 лв. кредит, само лихвите му ще излязат към 7000 лв.

По програмата могат да бъдат обучени близо 10 000 човека, които ще избират между две направления ­ малък и среден бизнес и бизнес услуги.

След тримесечно обучение ще получат помощ и съвети как да си направят бизнес план, с който да кандидатстват за субсидията. Преди това обаче трябва да регистрират и собствена фирма. Процедурата ще е опростена и кратка, твърдят от агенцията. По този начин от Агенцията по заетостта се надяват не само да намерят препитание на кандидатите, но също така и да създават нови работни места в техните бъдещи предприятия. През първата година новият бизнесмен има право на безплатни консултации.

Новата програма ще е активна до 2013 година. Документите за нея се подават в бюрата по труда.

Предвиден е и строг контрол, за да се избегнат злоупотребите.

За повече информация, посетете: http://www.az.government.bg/OPHR/procedure_details.asp?id=30.

На тези, които ще се възползват, желая успех.

Източник: http://www.monitor.bg/

33 коментара:

  1. Ох, какви подаръци? Няма безплатен обяд...
    Познайте, кой ще се възползва от тези "подаръци"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подаръците са най-сладки и сигурни само за обучаващите и консултиращите фирми - баламосват те с общи приказки, които можеш сам да прочетеш. Иначе ако имаш добра, работеща идея и искаш да я превърнеш в бизнес, една начална сума няма да е излишна.

      Изтриване
  2. Здравейте. Аз съм с висше икономическо образование и когато отидох в бюрото по труда да подам заявление ми отговориха ,че не приемат икономисти на първи етап и аз питам ,а кога след като бройката на кандидатите е фиксирана и ,ако хора не икономисти я достигнат ,то къде сме ние? Кога Ще бъдем включени и дали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Аз в момента съм в етап на обучение. Не знам дали ще мога да ви дам точен отговор, но все пак...:
      Първият етап е обучителен (т.нар. Компонент I) - за него са ви казали, че не приемат икономисти. Така е, защото обучението е по компоненти, за които се предполага, че вие - хората с икономическо образование - няма смисълл да ги учите (например Счетоводство, Икономика на предприятието, Фирмено право и т.н.). Допуска се, че човек с икономическо образование (независимо дали е средно или висше) има тази квалификация и не е нужно да учи неща, които вече е изучил.
      Относно следващия етап, в който вече би трябвало да се представят и одобряват проектите - там няма никакво ограничение и разделение (между хора със и без икономическо образование) и вие просто се включвате равнопоставено с всички останали; просто "прескачате" първия етап, защото няма на какво ново да бъдете обучени и разполагате с нужните знания и квалификация, за да отидете направо на втори етап.
      Но истината е, че няма никаква яснота относно следващите етапи на проекта :)

      Изтриване
  3. Наистина е интересно защо се е получило така. Все пак имайте предвид, че тази програма е за безработни. Прочетете пак изискванията за кандидатстване. Ако искате, можете да зададете вашия въпрос в дъното на страницата тук: http://www.az.government.bg/OPHR/procedure_details.asp?id=30 или да подадете сигнал за нередност тук: http://www.az.government.bg/OPHR/contactus.asp?about=1.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!Прочетох коментара на анонимен и искам да споделя, че и на мен ми дадоха същия отговор в Агенцията по заетостта по-точно трудовия ми посредник.Икономист съм по образование и в момента съм безработна.Отговарям на изискванията за кандидатстване по програмата.На въпроса ми кога ще се приемат заявления за компонент 2 на проекта отговориха ми, че не се знае.
    Костадинова

    ОтговорИзтриване
  5. Здравете,
    В случай , че кандидата е одобрен за ваучер.
    Обучението приключи и той не е одобрен да получи 20 000 лв. Бюрото по труда ще изплати ли на кандидата полагащото му се месечно обещетение или губи правата си.

    ОтговорИзтриване
  6. Кандидатка от Пловдив : Здравей, много ви моля да ми обясните има ли разлика и каква е между малък и среден бизнес и бизнес услуги, защото във момента е изчерпан лимитът за малък и среден бизнес и има възможност за записване за бизнес услуги.Аз имам желание да се запиша за малък и среден бизнес, ще има ли възможност за по нататък до края на януари 2012.Какво влиза във бизнес услугите? (освен маникюр,педикюр и фриз.услуги) Благодаряви !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,искам да коригирам част от информацията - обучението за тези,които нямат икономическо образование и в продължение на 2 месеца!И ако започнете другаде работа през този период Ви прекратяват обучениеот освен ако не ВИ остава малко да го завършите!Понеже кандидатствам по същият проект и реших да внеса малко ред!Успех на всички!И Другото условие е,че евентуално,ако стигнете до ниво работеща фирма,тя трябва да съществува на пазара поне 1 година след това!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,искам да попитам къде мога да намеря организация,където да се обучавам?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, В случай,че кандидата е одобрен за ваучер къде да намери имена,адреси,телефони на фирмите за да проведе обучението? Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Как да разбера дали съм одобрена? Преди три месеца съм подала заявление и досега нямам отговор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отивате там, където сте подала заявлението и питате. Човек трябва да е нахален в този живот. Успех!

      Изтриване
  11. Здравейте,
    Аз вече съм от обучаващите по програмата,със специалност "малък и среден бизнес.Трябва да ви кажа че все още не са известни условията по проекта и не са публикувани в официалния сайт на агенцията.Вече сме към края на обучението,държим изпити и не знаем до кога е крайната дата на Компонент 1.И Фирмата доставчик,която провежда обучението ни също не знае.
    Знаете ,че при кандидатстване и работа по европейски проект най отдолу стоят изисквания за кандидатстващите по проекта,а в случая не са обявени такива.....при разговорите с юрист това е подсъдимо.В случая ние нито знаем кога ще започне Компонент 2 за да предадем проектите си и да бъдем готови,нито знаем насоката по -която да се водим при писа-
    нето на същия план за да спечелим проекта......т.е. тук нещата може би все още са в процес на изясняване,но това не е по европейските изисквания за проекти.
    А пък условието че кандидатите трябва да регистрират фирма,преди да подадат проекта е пълен абсурд.Нали разбирате че ако си безработен ,и си на борсата без субсидии се очаква да си безработен повече от 1.половина година или две години.Учредяването на едня фирма е между 300 и 600 лева(а не глупостите че струва само 2 лв.),10 000 участници (като регистрират фирми това ще бъдат свежи пари в бюджета това време "агенцията ще обяви че е помогнала за безработицата и за развиване на малкия бизнес.А ако според условието 10 процента ще спечелят,тогава останалите 9000 ,примерно ще трябва да закрият фирмите за което ще платят още по още 50 лв.......и без това повечето хора ще търсят заеми да открият фирми.
    Много недоразумения и скрити условия....Според мен и много колеги трябва да се сигнализира до Европейския съюз,иначе пак някой "наш човек " ще спечели занейки единствен истинските условия.
    Стига вече!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Румяна Божинова29 февруари 2012 г. в 11:24

      И ние сме на твоето мнение. Крайно време е да има яснота по въпроса. Ако знаете процедурата за сигнализиране на ЕС , ние от Пловдив ще ви подкрепим.

      Изтриване
    2. И аз изкарах курса преди дни и още нямам представа кога ще стартира компонент 2,но трябва да споделя,че такъв курс се кара не само от безработни и те с опита от ,,сивата икономика"сигурно ще вземат пари за легализиране на вече съществуващият им бизнес.Не е ли това гавра с истински безработните>

      Изтриване
  12. Браво на теб анонимен много точно го каза,напълно съм съгласен:))

    ОтговорИзтриване
  13. iskam da popitam ako sam po mai4instvo,moga li da kandidatstvam po tazi programa?

    ОтговорИзтриване
  14. ЗДРАВЕЙТЕ,аз също съм от курсистите почти сме към краят на този прословут курс остава само да проведем изпита. Но за наша зла участ НЯМА КОЙ ДА НИ КАЖЕ КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ЗАЩОТО НЯМА НИКАКВА ЯСНОТА ПО ТАЗИ ПРОГРАМА. ЗАЩО ОЩЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗА ТОЗИ КОМПОНЕНТ 2? КАК СТАРТИРА ТАЗИ ПРОГРАМА БЕЗ ДА СЕ ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА НЕЯ? КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ЧАКАМЕ ДА ИМ ДОЙДЕ КЕФА? В МОЕТО СЕМЕЙСТВО И ДВАМАТА СМЕ БЕЗРАБОТНИ И ТРЯБВА ДА ЧАКАМЕ ЗАЩОТО АКО СИ НАМЕРИМ РАБОТА ОТПАДАМЕ ОТ КУРСА.ДО ГОГА БЕ ХОРА ЩЕ НИ ЛЪЖИТЕ ,С КАКВО ЩЕ СЕ ИЗДЪРЖАМЕ ?КОГА НАИСТИНА НЯМА ДА ПОБЪЛГАРЯВАТЕ ВСИЧКО И ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СТЕ КРАДЛИВИ И ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ХОРАТА КОЙТО СА РЕШИЛИ ПО ЧЕСТЕН НАЧИН ДА СИ ЗАРАБОТЯТ ХЛЯБА

    ОтговорИзтриване
  15. Обучаващият от Feb 12, 2012 05:02 AM

    За ЕТ цената е 35 лв.,като при подаване на документите през интернет мисля,че беше 15лв.За регистрация на ЕООД цвната е 160 лв,като при регистрация през интернет е 80лв.

    Толкова си обучаващ. Аз дето още не съм почнал по "Бизне Услуги" съм по наясно от теб само като се рових в интернет.

    За Компонент 2 ще се чака и тези които са по бизнес услуги да завършат.

    И Общият брой на участниците не е 10 000, а ясно е казано на сайте на Аг. по Заетоста, че са 50 000

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, има документ с указания по проекта - http://www.az.government.bg/ под където пише "на фокус". Дано да има повече разбрали след като прочетат. Съгласен съм че има много неразбории, аз завърших с първата група изобщо на 10.02 подал съм заявление за консултации и чакам да ми се обадят. За писането не бързайте защото трябва да публикуват и "насоки за кандидатстване".

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, прочетох всички коментари, но проблема който ме вълнива в момента никой не спомена. Завърших обучението, получих указанията, които от скоро се разпространяват от агенцията, но така и на се разбра. Може ли ако си намеря работа, да запазя правото си за кандидатстване по тази програма, при положение, че съм подал заявление за консултиране. В къщи работи само съпругата ми, разбирате как е. Моля ако някой има конкретна информация да пише. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. v buroto po tryda kazaxa,moge.

      Изтриване
    2. ot buroto po tryda mi kazaxa,4e moje da kandidatsvah za komponent 2,ako si po4nal rabota.

      Изтриване
  18. Здравейте! В момента съм на обучение по компонент - 1.Вчера разбрах че ПОСТАНОВЛЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ №121 Е ОТ 2007 ГОД.Това постановление третира този въпрос и се ПИТАМ-КОЯ/И/ БЕЛИ ЯКИЧКИ ПРОСПАХА /СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕ???/ ТОЗИ ПЕРИОД ОТ 4 ГОДИНИ И...ЗАЩО ИМА ОЩЕ НЕЯСНОТИ??? ЗАЩО ИМА "БЮРА ПО ТРУДА" В КОИТО НЕ ЗНАЯТ СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕ ОТГОВОРИТЕ НА ВСИЧКИ ОБУЧАВАЩИ СЕ!? До кога ще има такива "БЕЛИ ЯКИЧКИ" ?!ДО КОГА ЩЕ ИМА ЩЕ ДОСТАВЧИЦИ НА САМОТО ОБУЧЕНИЕ-"КОМБИНАТОРИ" ДО КОГА ЩЕ СЕ ПРИДАВА "КНИЖЕН" НАЧИН НА ОБУЧЕНИЕ-С МАРКЕР;ЧЕТЕНЕ НА ЛЕКЦИИ-И ВСЕ В ТОЗИ СТИЛ!!!Д О К О Г А!!! ПАРИТЕ НЕ СА ВАШИ!!!

    ОтговорИзтриване
  19. В агенциите по заетостта-бюрата по труда - НИЩО НЕ СТАВА,там само отчитат - и то нереални бройки на безработни....Крайно време е да си ходи и този министър...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хора опомнете се само Ви лъжат ......Аз не съм по тия проекти където Вие сте кандидатствали но ето какво се случи с мен ....На мен ми напъхаха в досието някакво фалшиво уведомление че не съм се справяла с работата от последния работодател.....Направиха го само и само за да не ме включат в нито една програма ....След което се свързах с последния работодател да питам защо е писал това и ми отговориха че такова нещо не са писали за мен. Излиза че в бюрата по труда пъхат в досиетата на хората разни листове измислени за да не се назначава никой .
      Става въпрос за програмите .....за работа ......а за курсовете там е само за високите постове май....а остатъка от левия джоб отива в десния .....
      Питам кой изобщо е ползвал от хората тия програми защото от повечето ми познати не съм чувала някой някога да е ползвал нещо.....и като видях с мен какво се случи си дадох сметка че всичко до тук са лъжи на правителството ,че нещо се прави ....а те се клатят на стола с тлъста заплата и не им пука
      Явно със всички правят така и изобщо не позволяват да си провериш досието в бюрото по труда , какви са тия допълнително сложени уведомления и с какви подписи са и с какви печати са ....никой не знае, защото най-вероятно нямат подписи и печати ей това става със всички....Сега не зная къде да се обърна към прокуратурата ли? Дали има прокуратура която ще обърне внимание на това ? Или всичко е навързано .. Какво да правя ???????? И колко хора са така в това положение????????????

      Изтриване
  20. На този линк http://www.megabalans.com/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8 има информация ,как и колко струва регистрация на фирма ,а и в нета има достатъчно инфо по въпроса.Относно тази програма работите нещо не се връзват,искат първо да имате фирма .Така ,но за това се искат пари а става дума за БЕЗРАБОТНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ .За да можете да участвате за прословутите 20000 ,които не е ясно как ще се разглеждат проектите за кандидатстване или по скоро е ясно на някои само.А да и да не забравяте,че тези пари доколкото знама се отпускат на вноски,първо са 20% после след определени условия друга сума ,а и май трябва задължително да си наемете работници .И още нещо,трябва да имате ваши пари за стартиране на бизнеса ,това са наеми ,машини ,материали примерно и след това ,ако сте спечелили субсидията или там както и казват ще получите пари.така ,че това изобщо не е за безработни а за хора,които искат да си подпомогнат бизнеса ,по скоро за малки фирмички от сивия сектор.Ако някой има друга информация ,нека да я сподели.

    ОтговорИзтриване
  21. След дълго ровене из дебрите на интернет.....
    Както обикновено от 2007 до сега никой нищо не е направил и скоро неще го бъде. Ако започнеш работа вече не си безработен ако регистрираш фирма вече не си безработен.Мисля че това е достатачно.
    2.Предполагам че ще има някакъв договор и според мен ще е за по дълък срок от една година.След подписването на договор мисля че трябва да се пристъпи към реализацията на проекта поне така е според ЗНЗ чл.49а.В противен случаи пак ще правят каквото си искат.
    3.Самият факт че 5год.не са направили нищо и все още само ви мотаят с недомлъвки замислете се.
    4.Бизнес план за който трябва да си платите за да имате някъкъв шанс.
    5.Колко от разходите мислите че ще ви одобрят,ако почна да ви разказвам какъв купон е било просто няма да повярвате.Пример :В бизнес плана е писано лаптоп на фактурата пише преносим компютър за една броика да не признаят разходите виках външни консултанти но се оправих. Вие решавайте.
    Мога много да ви обяснавам но просто сега нямам толкова време...sands17@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  22. ГАЛИНА АТАНАСОВА21 април 2012 г. в 15:36

    А КОГАТО СИ НАПРАВИШ ФИРМА СПОРЕД ИЗИСКВАНИЯТА НА ПРОГРАМАТА ВЕЧЕ НЕ СИ КОНТИНГЕНТ НА БЮРОТО ПО ТРУДА И СИ ГУБИШ ПРАВАТА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ОСИГУРИТЕЛНИЯ ИНСТИТУТ. ТОВА АВТОМАТИЧНО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕ ПРАЩАТ НА УЛИЦАТА - БЕЗРАБОТЕН - АМА С ФИРМА

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи