събота, 29 октомври 2011 г.

Пенис и вагина взривиха Пловдив

3D пенис и 3D вагина в платно станаха повод за нов артскандал под тепетата. Двете картини „Български политически възбудител” и „Български избирателен полегател” са част от изложбата по случай Деня на народните будители.

Тя ще бъде открита в галерията на Дружеството на пловдивските художници на 31 октомври – в навечерието на празника, от 18 ч. Двете творби стряскат авторите – едни се възмущават, други философстват, трети се срамуват да гледат, а четвърти ги считат за съвременни шедьоври, пише "Марица". Това се случва от вчера, откакто картините са в изложбения салон. Скандалът зрее, но никой не се осмелява да запали фитила. А бомбата отново е поставена от полския художник с българско потекло Аркадиуш Борис Жабовски.

Авторът на разтърсващите композиции, полякът българин, нашумя с предишните си три проекта, отразяващи основните цивилизационни извори – като се започне от човешкото начало, което бе представено с кръв и сперма, като се мине през занемарения Пловдив, запечатан със старост, екскременти и порно, та се стигне до човешкото същество, намиращо се в безизходица, защото не може да помогне на себе си и заобикалящия го свят, представено чрез платното за самолетната катастрофа на полския президент Качински и бруталното убийство на сестрите Белнейски.

Художникът Аркадиуш Жабовски е ексцентрик. Като човек, който неволно е привлечен от скандалите, този път той ни сюрпризира с картина, на която е изобразена разпъната на кръст вагина. Точно преди Нова година Жабовски усетил, че вече е дошло времето да покаже истинско изкуство. Тогава ексцентрикът показа лицето на злото с памперс с кръв и бутилка със сперма. Техниката, в която са изпълнени новите две картини, е гореща цветна енкаустика върху хартия. Размива се между рисунката и живописта.

Двата обекта са в пространствено изображение. Цената е 2222 лева. Двойката е илюстрация на двойния стандарт на живот в България, а 2 е и оценката, която той пише на всичко, което се случва с нас. Художникът Аркадиуш Жабовски е от Пловдив, но живее в родопско село. Завършил е стенопис в Художествената академия. В момента защитава докторска дисертация в Академията на изкуствата във Виена, Австрия, пишат в Блиц.

Източник: http://www.vipzona.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи