четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Отиде си Стив Джобс (24 февруари 1955 – 5 октомври 2011

Ден след презентацията на новия Iphone 4S, Стив Джобс - съоснователят на "Епъл", човекът зад цяла империя от продукти, които революционизираха компютрите, телефоните и музикалната индустрия, почина в Калифорния на 56 години

Милиардерът напусна през август поста си на главен изпълнителен директор на компанията, в чието основаване той участва през 1976г. Тогава той посочи като причина проблемите със здравето - Джобс се бореше с рядка форма на рак на панкреаса и през 2009г. му бе направена трансплантация на черен дроб.

В прощалното писмо той написа:"Винаги съм казвал, че ако някога настъпи денят, в който няма да мога повече да изпълнявам задълженията си и да отговарям на очакванията към главен изпълнителен директор на "Епъл", аз ще бъда първият, който ще ви го съобщи. За нещастие, този ден настъпи".

Снощи "Епъл" разпространи съобщение, в което се казва: "Брилянтността, страстта и енергията на Стив бяха източник на безкрайни иновации, които подобриха и обогатиха живота ни. Светът стана неизмеримо по-добър заради Стив".

Бил Гейтс, бившият шеф на "Майкрософт", заяви в специално съобщение, че е "силно натъжен, да науча за смъртта на Стив Джобс". "Светът рядко вижда някого, който е имал толкова силно влияние върху съдбините му, като Стив и ефектът от това ще се усеща поколения наред. За отези, които имаха щастието да работят с него, това бе изключително огромна чест. Стив ще ми липсва неимоверно много."

Семейството му (съпругата Лорин и 4 деца) кратко обяви, че той "почина днес в мир, заобиколен от семейството си... Знаем, че мнозина от вас ще оплакват с нас и ви молим да уважите нашето лично пространство във време на траур."

Стив Джобс беше един от пионерите в Силициевата долина и допринесе за усилията този район от Калифорния да си изгради славата на глобален технологичен център.

Заедно със съученика си Стив Возняк той основа "Епъл" и двамата продаваха Apple II, който се смята за първият в света персонален компютър.

През 1985г. Джобс бе отстранен след грозна битка в борда на директорите. По-късно той заяви, че това е било най-доброто, което е можело да му се случи. През това време Джобс купи Pixar - студиото за компютърна анимация, което създаде някои от хитовете на този жанр като "Играта на играчките", "Колите", "Немо".

11 години по-късно той се върна в "Епъл" в момент, когато конкурентите му го бяха отписали. Това, което последва, бе едно от най-впечатляващите завръщания в историята на бизнеса.

През 2011г. "Епъл" за кратко стана компанията с най-голяма оценка от пазарите в света и измести петролния гигант Exxon Mobil. Годишните й приходи достигнаха 65.2 милиарда долара, приположение, че през 1997г. те бяха 7.1 милиарда.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи