понеделник, 31 октомври 2011 г.

Ограниченията за български работници в Англия и Холандия ще останат до 2014 г.

Намирането на работа от българи във Великобритания и Холандия ще продължи да бъде много трудно до края на 2013 г. Засега това са единствените страни - членки на Европейския съюз, които официално са потвърдили, че няма да разрешат свободен достъп до трудовия си пазар още 2 години.

Останалите осем държави, които в момента прилагат ограничения – Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия и Малта, още не са изразили позицията си. "Надявам се, че част от тези страни ще отменят бариерите", каза евродепутатът Илиана Иванова (ГЕРБ) след публично изслушване за мобилността на работниците на европейския пазара в условията на криза в Европейския парламент в Брюксел, в което участваха министърът на труда Тотю Младенов и бившият футболист и настоящ почетен консул на България в Каталуня Христо Стоичков.

В края на 2011 г. изтича вторият период, през който европейските страни могат да налагат ограничения за работници от България и Румъния. До няколко седмици 10-те държави, които прилагат такива регламенти, трябва да уведомят Европейска комисия дали ще удължат действието им и да аргументират решението си. "Комисията ще поиска от държавите да докажат, че икономическата ситуация наистина не им позволява да премахнат ограниченията", каза Ева Торок от кабинета на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор.

По данни на Брюксел в момента около 2.9 млн. българи и румънци работят в различни страни на Европейския съюз. Въпреки ограниченията те емигрират най-често в Испания, Италия и Германия, каза Торок.

Най-голямата надежда на българските власти е, че Германия ще даде зелена светлина. "Следващите 9 години Бавария ще има нужда от 500 хил. работници, за да запази просперитета си", каза евродепутатът Моника Холмайер. Това означава, че Германия има нужда от работници от България и Румъния, добави тя.

Министърът на труда Тотю Младенов подчерта, че "свободното движение на хора е най-голямата ценност". "Европа е силна, когато е единна. Правилният начин е не да ограничаваме свободното движение, а чрез контрола да направим така, че да се спазват правилата и хората да имат еднакви права и задължения", каза той. Младенов добави, че в момента българските работници в ЕС са около 500 - 600 хил., но няма данни за това кои от тях са емигрирали след присъединяването на България към общността.

Пред евродепутатите министърът на труда изтъкна, че българските работници трябва да имат предимство пред тези от страни извън ЕС, а подобряването на мобилността на работната сила е средство за преодоляване на застаряването й в Европа.

Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи