сряда, 20 януари 2010 г.

Безработните подават декларация и плащат месечно 16.80 лв здравни осигуровки


От тази година всички, които са трайно безработни и не получават обезщетения от бюрата по труда, и сами внасят здравни осигуровки, трябва да подават нов образец декларация под номер 7. Тя се подава в териториалните структури на НАП по постоянен адрес.

Трайно безработните от 1 януари са задължени да внесат първата си декларация до края на юни 2010. От НАП са категорични, че всички, които не подадат декларацията, но са били задължени да го направят, ще бъдат глобени от 500 до 1000 лева, като размерът се увеличава при повторна констатация за нарушение.

За да се избегне чакането на опашка във фронт-офиса на приходната агенция, декларацията може да бъде изпратена и по пощата с обратна разписка. Важно е още да се знае, че вноската от тази година е в размер на 16.80 лв. на месец, като тя трябва да бъде платена до 10-о число на месеца.

Задължението за подаване на декларация образец 7 не се отнася за лицата, регистрирани като самоосигуряващи се (едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите).

Честито на печелившите!

5 коментара:

  1. Долу Бойко Борисов!

    ОтговорИзтриване
  2. Аушвиц ряпа да яде!
    България е новият курорт за временно пребиваване!

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно съм съгласен. Искат да ни избият.

    ОтговорИзтриване
  4. Неправилна информация в статията - декларацията в никакъв случай не се подава ежемесечно, а докато трае статуса "безработен". Друго - срокът е удължен за безработните до юни месец, 2010 г.

    ОтговорИзтриване
  5. прав сте. аз бях препечатал информацията от един всекидневник. преди няколко седмици написах друга статия отнасяща се до това, че срока е удължен до края на юни 2010.
    Грешките са поправени.
    Едно уточнение - при започване на работа работодателят попълва две декларации, с които декларация 7 за съответното лице губи валидност.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации

Последователи