четвъртък, 21 август 2008 г.

Морето, на което пикая


Морето е нещо, о, любима,
на което аз пикая.
И облекчен от тази нужда,
се връщам бостана да прекопая. *

Епитафът на масовото българско море е написан на стар кашон. Върху чийто гръб селски почерк е добавил „Свободни легла с топла вода”. Докато слоганът не влезе в музея на туризма, избягвайте това море. Парите ви нямат място там, където бойлерът продължава да е сензация в техническа революция. По-добре никакво море, отколкото евтино море с топла вода в туби.
Ако имаш две ръце, не е задължително да можеш да омесиш бял хляб. Много по-вероятно е да ги използваш качествено предимно за мастурбиране. Ако имаш маза с морски мухъл, не означава, че трябва да я предлагаш на отчаяни хора с пари и без работа. Защото е абсолютно същата чекия. Доброволците за нея нека изгният в подземния си сън. Или да се удавят в съседната септична яма. Това море ще продължи да прилича на бостан, докато сегашният му таргет не се разкара. Или леко еволюира. Иначе местните няма да се променят без причина.
Според една теория за българското море, ако бензинът ви свърши северно преди Ахелой, е на късмет. Оттам на юг започват византийските номера. И не се очаква армията на злите баби скоро да бъде озаптена. Техният реваншизъм би направил от туристическия ви череп леген, в който ще изпере 10-дневните несменяни чаршафи. Задължително със слънчева вода, защото бойлерът и това лято е развален. Първата баба с тежка телесна повреда трябва да се монументира в паметник на нормалните туристи. Не се заблуждавайте, че вие сте от тях. Вие сте само хора, които ходят на Морето. По същия начин, по който ходят до клозето. Научете му малкото име, променете си отношението и следващият август ще е по-приятен. Близостта ви до водата не означава, че вече сте турист. Никога няма да станете такъв, ако продължавате да инвестирате в самодейна индустрия, невъзможна и мързелива да произведе продукт. Затова и къщите в Обзор от 20 години стоят неизмазани. Ще ги измажат, ако следващия път Бойко Борисов пристигне без бански, но със строг костюм. И задължително като премиер. Което ще бъде отвратително лицемерно към хората, които дълги години спаха в сламата. Те сами го пожелаха, но все пак е несправедливо.
Морето навсякъде е еднакво. То се зарежда от един и същи китайско-турски склад. Храни се с дюнери, миришещи на една и съща пот. Обазавеждането му дори е сковано само от един майстор. Различни са наемите, които образуват цените. Няма друга буна между морето за елита и простолюдието. Дори сервитьорката е една и съща. Тя е толкова неопитомена, че не може да се изпикае без чужда помощ в тоалетна чиния. Но със сигурност ще го направи в халбата ви, защото отдавна е забравила каква точно бира е поръчана.
Единствените приятни разлики на лятото бяха обичайните концерти в Каварна и новият фестивал в Бургас. Заради опита да се рекламира морето с нещо по-модерно от течаща топла вода. По цялото останало крайбрежие имаше турне на „Тоника” с песните им от новия албум, издаден преди 25 години. Ако сте ги пропуснали – следващия август пак ще пеят актуално някъде наблизо. Между тях и неремонтираните също от толкова време курници в Китен липсват икомически противоречия. И на двете места потъват пари, които няма да бъдат реинвестирани в съвременност.
Пикайте на това море. Дори в него се изпикайте, защото най-близкият кенеф на плажа е скъп и мръсен. Той е най-сбърканото място в цялата туристическа вселена. Струва колкото половин нощувка, а урината пак се влива на плиткото. Няма смисъл да минаваш през посредник и неговата тръба. Няма друг толкова печеливш бизнес с първоначален капитал, колкото за баба с чинийка. По клозетния модел работи цялата система на Морето през август. Понеже сте в отпуска и на зор – ще платите за всякакви лайна. Което въобще не е нужно. Изпикайте се във водата и потърсете друг пясък. Върнете се пак, когато проумеете като германец, че Морето е продукт. А не бостан, който трябва да се наглежда всяко лято.

* По „Епитаф” на „Кале”

Източник: http://www.novinar.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи