четвъртък, 26 януари 2012 г.

Филологическият факултет на Пловдивския университет с три нови специалности

Пловдивският университет въвежда категорията „слушател”, за да привлече по-мотивирани и качествени кандидати. Това съобщиха вчера от висшето училище.

Три нови специалности разкрива през новата академична година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Те са „Френска филология” и комбинирано изучаване на чужди езици в „Български език и италиански език”и „Английски език и италиански език”, каза вчера деканът на факултета доц. д-р Живко Иванов.

Бъдещите филолози през тази година ще се приемат единствено с тестове, а изпит по българска литература няма да се провежда, съобщи доц. Иванов. Новост е и отпадането на коефициента, който се прилагаше към оценката от матурата по английски език и тя вече ще е равностойна на резултата от кандидатстудентския изпит по езика.

Всеки, който иска да получи висше образование, но не е сигурен дали избраната специалност е точно това, което го интересува, може да се запише като слушател с молба до деканските ръководства и да присъства на лекции, обясни зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Жоржета Чолакова. Те ще получат удостоверение, че са посещавали учебния курс, и ако впоследствие решат да се запишат в университета, ще могат да се явят директно на изпит по съответните дисциплини, заяви доц. Чолакова.

Традиционно предварителната кандидатстудентска кампания ще се проведе през юни, а редовната – през юли, припомни доц. Чолакова. Новост е и че се дава възможност на всеки факултет по своя преценка да организира предварителни изпити през месец февруари, допълни зам.-ректорът. Засега такива изпити се предвиждат от Педагогическия факултет – по изобразително изкуство и музика, както и от Химическия факултет.

ИЗТОЧНИК: МОНИТОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи