петък, 13 януари 2012 г.

Кабинетът ще ограничава проектите за зелена енергия, докато не поевтинеят

Премиерът Бойко Борисов смята, че България не трябва да избързва с присъединяването на нови мощности възобновяеми енергийни източници докато технологиите за тях не поевтинеят, а елементите им не започнат да се произвеждат в страната. Това той заяви на среща с членовете на Американската търговска камара в България, цитиран от БТА.

"Не искам сега българите да плащат скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Нищо не ни задължава сега да присъединяваме към енергосистемата на ветрогенераторни и соларни паркове, защото сега те са скъпи", каза премиерът пред представителите на американските компании.

Той припомни, че България е поела ангажимент до 2020 г. делът на ВЕИ в енергийния микс да достигне 20% и увери, че страната ще го изпълни. Той упрекна големите компании, които "неслучайно се насочват към производството на зелена енергия", защото тя се изкупува сега по 580 лева за мегавтчас, а произведената от АЕЦ "Козлодуй" - по 42 лева.

"Интересът на българския гражданин е да не му се вдига непрекъснато цената на тока заради скъпата зелена енергия и това, че имаме срок до 2020 г. да го направим, когато технологиите сигурно ще станат по-евтини, отстоява интереса на българския гражданин", коментира Борисов темата пред медиите след края на срещата, съобщи "Фокус". Той предположи, че смелостта в изказването му пред бизнесмените сигурно ще му струва упреци.

"Да си знаем възможностите и да спрете да притискате и ДКЕВР и министрите в тази посока. Аз съм този, който не желае българският гражданин да плаща скъпа енергия", заяви премиерът.

Коментарът ме идва ден след като председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев заяви в интервю за вестник "Труд", че възможностите на ДКЕВР да потиска цените на тока са изчерпани.

Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи