сряда, 7 декември 2011 г.

Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза от 7 до 10 декември 2011 в 29 лечебни заведения в цялата страна

От 7 до 10 декември 2011 в 29 лечебни заведения в цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. Всеки, който желае да се изследва за това заболяване, може да бъде консултиран в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове. "Седмицата на отворените врати" се организира от Министерството на здравеопазването и Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за четвърти път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза.

Общо 13 924 лица бяха прегледани и изследвани за туберкулоза по време на подобни кампании през март, юни и септември 2011 г. Новооткритите диагностицирани случаи на туберкулоза са 160 като всички са приети за лечение. Открити са и 558 души с латентна туберкулозна инфекция, които са насочени за химиопрофилактика.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено съобразно международните стандарти.

Редовното провеждане на "Седмиците на отворените врати" съдейства за навременната диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата. По време на кампаниите се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкетна карта, преглед и изследване на лицата в риск, както и лечение на пациенти с туберкулоза или с латентна туберкулозна инфекция.


Ето и списъка на лечебните заведения за безплатни прегледи за туберкулоза:

Благоевград - СБАЛПФЗ "Св. Иван Рилски"

Бургас - СБАЛПФЗ

Варна - СБАЛПФЗ (бившия Тубдиспансер - ул. "Мануш войвода" 11 А)

Велико Търново - СБПФЗ "Д-р Трейман"

Видин - МБАЛ "Св. Петка"

Враца - СБПФЗ

Габрово - СБАЛББ

Добрич - МБАЛ

Кърджали - МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"

Кюстендил - МБАЛ "Никола Василиев"

Монтана - МБАЛ "Д-р Стамен Илиев"

Пазарджик - СБАЛПФЗ

Перник - СБАЛББ

Плевен - УМБАЛ "Д-р Г.Странски"

Пловдив - “Специализирана болница за пневмо-фтизиатрични заболявания и за активно лечение Д. Кудоглу” ЕООД, адрес: Ул. “Цариградско шосе” № 108, тел: 032/608-349

Разград - МБАЛ "Св. Ив. Рилски"

Русе - СБАЛПФЗ

Силистра - МБАЛ

Сливен - МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

Смолян - МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"

София град - СБАЛББ "Света София"

София град - МЦПФЗ -София

София област - СБАЛПФЗ-София област

Стара Загора - СБАЛПФЗ

Троян - СБАЛББ /за област Ловеч/

Търговище - МБАЛ

Хасково - СБПФЗ

Шумен - СБАЛПФЗ

Ямбол - МБАЛ "Св. Панталеймон"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи