вторник, 13 декември 2011 г.

Пловдив изпревари София с 5D кино

Пловдивчани получиха супер развлекателна придобивка през миналия уикенд и могат да се похвалят, че изпревариха столичани в областта на седмото изкуство. В събота, 10 декември, отвори врати първото 5D кино в Града на тепетата. Ултрамодерният салон и екран се намират до централния вход на мол „Галерия Пловдив", предаде АСН.

Билетът е 5 лв., съобщи за медиите Екатерина Стойчева, управителка на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Пловдив и Южна България. Прожекциите са всеки ден от 10 до 20 часа. Движенията и ефектите, които може да се усетят по време на кинопрожекция са: люлеене, вибриране, въздушна струя, водни пръски, силен вятър, миризма, изтласкване, турбулентност.

След 3 и 4D киното дойде ред и на 5-цата. Ако досега зрителите потъваха в картината при тройката и се друсаха на седалката при четворката, то вече вятър ще ги вее, миризми ще се носят и вода ще ги пръска, докато гледат. Тоест - ще участват и с две други свои сетива в киното: обоняние и осезание. Седалките в киносалона започват да се движат и вибрират в определени моменти, като по този начин създават различни усещания: за полет, за падане, за сблъсък, разтрисане.

Освен вибрациите, зрителите вече могат да усетят и характерни миризми в кинозалата, които са свързани с излъчваната сцена от лентата. В подходящите моменти от филма се усещат пръскане с вода, вятър, ускорение и усещането, че потъваш в океана, заобиколен от мехурчета въздух. Благодарение на специалните ефекти могат да се почувстват реално поривите на вятъра, снежна буря, дъжд и ураган.

Източник: www.actualno.com

1 коментар:

Популярни публикации

Последователи