вторник, 10 май 2011 г.

Ремонт отваря за посетители Римския стадион в Пловдив


Над 700 000 лева ще бъдат вложени в реконструкцията на Римския стадион в Пловдив, която започва днес. Ремонтът и консервационните действия по археологическия обект трябва да приключат до 15 декември 2011 г.

Реконструкцията ще бъде извършена от консорциум "Археология и реставрация", който бе класиран на първо място при проведен открит конкурс за избор на изпълнител през месец март. Ще бъдат извършени консервационни дейности, премахване на бетоновите блокове и откриване на археологическото пространство. Проектът предвижда и възможност за 3D презентация на целия стадион, който в автентичния си вид е бил дълъг 200 метра и е побирал 30-хилядна публика.

Мултимедията ще позволява обозначаване на точното място на посетителите в стадиона. Предвижда се и изграждането на виртуална връзка с ремонтирания археологически музей, чрез която ще могат дистанционно да се разглеждат находките, извадени под Джумаята и експонирани в музея.

Проектът за възстановяването на античния стадион се реализира от Областна администрация - Пловдив, с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"Аз съм много щастлив, че днес, 10.05., както бяхме обявили предварително, направихме първия удар с пневматичен чук на Римския стадион и по този начин вече даваме реалното изпълнение на проекта", заяви развълнуван днес областният управител Иван Тотев. Това той каза на символичната първа копка, направено от него и зам.-кмета Александър Долев на самия стадион.

Стана ясно, че строително-монтажните дейности, които са една голяма част от изпълнението на проекта, ще приключат най-вероятно до октомври тази година, а самото реализиране на новият Римски стадион е с краен срок до 30.04.2012г.

"Надявам се всичко да стане в срок", допълни Тотев и поясни, че основните дейности по слагането на заграждения с предпазни огради, с което се изпълнява Планът за безопасност и здраве, започват още от днес.

Източник: ДНЕВНИК и http://news.plovdiv24.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи