неделя, 1 май 2011 г.

Ограниченията за българи и румънци се запазват

Ограниченията на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци ще отпаднат напълно най-късно от 1 януари 2014 г. В момента гражданите на тези две страни могат да бъдат наемани на работа без ограничение в 15 от държавите членки – Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

Десет страни (Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта) прилагат различни ограничения в условията и процедурите за наемане на работа на българи и румънци. Като цяло се изисква българските и румънските граждани да имат разрешителни за работа. Рестрикциите не се прилагат за самонаети и не засягат правото на българските и румънските граждани да пътуват и живеят в страните от ЕС.

По принцип ограниченията в десетте държави могат да отпаднат още в края на тази година, когато приключва вторият преходен период от разширяването на Евросъюза. След това рестрикциите могат да бъдат удължени най-много с още две години до 31 декември 2013 г., но само след като страните членки уведомят Европейската комисия, че притокът на работна ръка заплашва със сериозни смущения техните трудови пазари. Решението за отваряне на пазарите зависи от самите страни членки.

Австрийският министър на труда Рудолф Хундсторфер обяви в събота, че десетте страни искат да изчакат изтичането на последния преходен период в края на 2013 г., преди да отворят изцяло трудовите си пазари. Австрия със сигурност ще изчака, каза Хундщорфер и е убеден, че на същата позиция са не само Германия, но и други страни членки. Засега обаче комисията не е била официално уведомявана за подобно решение от която и да е страна членка.

Почти е сигурно, че Холандия ще се възползва от тази възможност. В началото на април социалният министър Хенк Камп предложи след 1 юли разрешителни за работа на българи, румънци и граждани на страни извън ЕС да бъдат издавани само в "изключителни случаи".

Предложението, което трябва да получи одобрение в парламента, е в рамките на мерките на правителството за намаляване на безработицата сред холандците. Камп твърди, че в момента над един милион холандци под 65-годишна възраст са без работа и разчитат на социални помощи. Европейската комисия смята да започне проверка дали новите мерки на Холандия са в съответствие с европейското законодателство, гарантиращо свободното придвижване на хора.

Това съобщи през миналата седмица румънската агенция "Медиафакс", като цитира Матю Нюман, говорител на еврокомисаря по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

В Белгия има ускорена процедура за издаване на разрешителни за работа в рамките на пет дни. Тя се прилага за работни места по професии, за които в страната има недостиг на специалисти, като инженери, фармацевти, архитекти, проектанти, медицински сестри, счетоводители, строителни работници.

В Германия за висшисти и инженери в някои области (като аеронавтика, електротехника, автомобилостроене) се изисква разрешително за работа, но не е необходимо да се прави проучване на пазара на труда преди издаването му.

В Ирландия разрешително може да се издаде само когато работодателят докаже, че не може да наеме на поста гражданин на някоя от другите 25 страни от ЕС (без България и Румъния).

Франция прилага опростена процедура за издаване на разрешителни за 150 професии, без да се взема предвид конкретната ситуация на трудовия пазар. За да се започне работа в някоя от 150-те професии, е необходимо работникът да сключи договор с работодател във Франция, който от своя страна трябва да регистрира трудовия договор във френската Агенция по труда.

Италия не изисква разрешително за работа в някои сектори като земеделие, хотелиерство и туризъм, домашни услуги, строителство, инженерство, сезонна работа, както и управленски и висококвалифицирани професии.

В Люксембург са въведени опростени процедури за наемане в земеделието, лозарството, хотелиерството и кетъринга, както и за специалисти със специфични квалификация във финансовия сектор.

Малта издава разрешителни за позиции, които изискват квалификация и/или служители със стаж, както и за области, в които има недостиг на работна ръка.

В Холандия разрешителните се издават за позиции, за които няма по-подходящи кандидати от Холандия или от другите страни в ЕС и заинтересуваният работодател може да осигури подходящи работни условия и настаняване. Временни изключения се допускат за сектори, в които има недостиг на работна ръка.

Във Великобритания работодателят трябва да кандидатства за издаването на разрешително за работа, а наетият трябва да подаде документи за карта, осигуряваща му достъп до трудовия пазар. Нискоквалифицирани работници могат да бъдат наемани в рамките на фиксирани квоти в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, а по-високо квалифицираните могат да си намерят работа, ако получат разрешително или участват в програма за високообразовани имигранти.

Австрия по принцип изисква разрешителни за работа, но за 65 професии, за които има недостиг на работна сила, разрешителни се издават, без да се прави предварително проучване на пазара на труда.

Източник: ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи