сряда, 11 май 2011 г.

Правителството решава дали да приемаме американски военни самолети


Правителството ще гласува утре проект на решение за възможността американски военни самолети да кацат на наши бази. За LiveNews от Министерството на отбраната обясниха, че става въпрос за самолети цистерни, които се използват от американската армия за презареждане на транспортни самолети, използвани за мисията в Афганистан. Причината да се стига до използването на наши военни бази е, че досега използваната от американците база „Инджирлик" в Турция ще бъде затворена временно заради ремонт. Ако правителството разреши кацане на цистерните у нас, от възможността ще се възползват четири от тези самолети.

На проведеното на 19 април заседание на съвместна българо-американска комисия за сътрудничество в областта на отбраната беше обсъдена възможността американски военни безпилотни самолети да използват наши военни летища. Идеята е свързана с използването на военни съоръжения при съвместни учения между българските и американските въоръжени сили. То може да бъде изпълнено като анекс към подписаното през 2006 година споразумение за сътрудничество между правителствата на двете страни. Според него американските военни могат да използват така наречените съвместни съоръжения, каквито са учебният полигон „Ново село", включително складовите съоръжения в Айтос, военновъздушната база „Безмер" и военновъздушна база „Граф Игнатиево". Вероятно това ще са и пистите, които ще могат да се ползват от американците за базиране на безпилотните им самолети както за поддръжка, така и в рамките на съвместни учения.

Все още не е ясно какви точно ще бъдат американските самолети, които ще приемаме на наша територия. Безпилотните самолети се използват успешно от американските въоръжени в Афганистан, като техните задачи не се ограничават само до разузнаване – тези самолети могат да обстрелват и наземни цели.

Преди няколко месеца Военноморските сили на САЩ показаха първия полет на безпилотния X-47B. Освен че разполага със стелт-технология, той може много по-бързо от сегашните машини от подобен вид да достига цели и да ги поразява с бомби с лазерно насочване. Този самолет е един от моделите безпилотни съоръжения от ново поколение. Самолетът може самостоятелно да изпълнява задачи и мисии, благодарения на бордови компютър, той е изключително маневрен и може да каца на самолетоносачи, по-лек е от бомбардировача В-2, може да се издига на 13 000 метра и да постига скорост от над 750 км/ч. Неговата товароносимост е повече от два тона.

Според плана за развитие на въоръжените ни сили, който беше приет от правителството миналата година, армията ни трябва да започне да използва за разузнаване и указване на цели безпилотни минисамолети, като това трябва да стане до 2018 година. В този смисъл предложението от американска страна най-вероятно ще бъде прието и това ще даде възможност за пряко обучение на наши военни за работа с технология от този тип.

Източник: http://www.livenews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи