вторник, 10 май 2011 г.

България иска бързо сваляне на щатските визи


Американските визи за българите да отпаднат веднага. Това ще поискат евродепутатите от ГЕРБ от Конгреса на САЩ, научи „Монитор”. Ще поставим въпроса за отпадането на визите в рамките на трансатлантическия диалог между ЕС и САЩ, разясни плана шефът на представителите на управляващата партия в Европарламента Андрей Ковачев. Идеята е с колегите му да настояват пред щатските конгресмени за премахването на ограниченията на форумите, на които евродепутатите и американските законодатели бистрят общи политики. В средата на миналата година Ковачев, който е член на делегацията по отношенията със САЩ в ЕП, постави въпроса пред конгресмени на такава сбирка в Мадрид. Впоследствие обаче в САЩ имаше избори, съставът на Конгреса се промени и нещата замряха, не скри разочарованието си евродепутатът. С колегите му обаче били категорично решени да преговарят за бързо отпадане на визите и с новите конгресмени. Ковачев призна все пак, че в момента в Конгреса преобладават републиканците, което усложнявало допълнително плановете за премахването на бариерата. Освен това евродепутатът напомни, че основният проблем за свободното ни пътуване отвъд Океана се явява залегналото в американското законодателство изискване под 10 на сто от кандидатствалите за виза да бъдат лишени от право да се сдобият с такава. Въпреки това имало шанс за държавата ни да се направи изключение каквото било договорено с конгресмените през 2010-а.
Както вече съобщи „Монитор” към 17 на сто от мераклиите да посетят САЩ са останали разочаровани през миналата година. Над 13 000 молби за туристически и бизнес визи от най-разпространените типове B1 и B2 са постъпили тогава в щатското посолство у нас. Малко повече от 8 на всеки 10 кандидати са получили разрешение да стъпят на американска територия. Самият щатски посланик у нас Джеймс Уорлик неколкократно е повтарял, че ако зависи от него, веднага би премахнал ограниченията. Въпреки че има такива, одобрените кандидати получават вече 10-годишни визи, напомня често топдипломатът.

Правилата за нас трябва да са като за останалите. Ще настояваме да третират еднакво всички европейски държави по отношение на достъпа както до САЩ, така и до Канада, зарича се от своя страна Андрей Ковачев. Той е убеден, че силно отражение върху готовността Вашингтон да премахне визите за българите би имало влизането ни в шенгенското пространство, което се очаква да се случи до края на годината.

При посещението си в САЩ през есента на 2010-а премиерът Бойко Борисов постави въпроса лично пред американския президент Барак Обама.

Източник: МОНИТОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи