вторник, 3 май 2011 г.

Без преводачи на съвместното българо-американско военно учение на полигон "Ново село" през 2011


Всеки войник - с английски речник. И без генералска заповед бойците ни залягат над езика на Шекспир. Нашите трябва спешно да проговорят чуждия език по време на съвместните учения с американските военни на база "Ново село". Tази година рейнджърите ни за първи път ще комуникират с щатските си колеги без преводачи. Това ще стане на предстоящото съвместно учение Блек сий ротейшън форс 2011, разкриха пред "Стандарт" източници от военната база. Досега на всяко съвместно учение преводачите бяха плътно до командирите на взводове и отделения. На практика комуникацията не можеше да стане без тях, като заповедите се превеждаха в реално време
Тази година обаче ще е различно, защото нашите бойци идват с отличен английски и няма да имат нужда от преводачи, твърдят офицери. Трите взвода родни рейнджъри ще бъдат от Карловската бригада. Според запознати там се набляга изключително много на обучението по английски. Доста бойци са преминали през мисии в чужбина, където са усвоили и практически езика с военна терминология. "Стандарт" научи, че през последните две години на курсове по английски се изпращат изключително рейнджъри, които се готвят за мисии в чужбина. Отскоро пък курсовете се посещават не само от офицери, но и от сержанти и войници. В продължение на няколко месеца те зубрят езика най-вече във военните училища в Търново и Шумен, казват запознати. Рейнджърите ни усвояват думите, но по американска учебна система. В началото те учат General English и Military English, като съотношението е 60 към 40 процента. При по-горните нива двата вида се изравняват, твърдят учители по английски в Търново и Шумен. Въпреки уверенията обаче и тази година на база "Ново село" ще има преводачи. Техният брой ще е по-малък, а намесата им ще бъде само в краен случай.
Самото учение предстои да бъде планирано обстойно на специална конференция през май, която ще се проведе в министерството на отбраната. В Блек сий ротейшън форс 2011 се очаква да се включат около 200 американски военни, както и бойци от армията на Румъния. Самото учение пък ще се проведе на наша територия и в Румъния. Очаква се американските рейнджъри да пристигнат у нас по въздух, кацайки на авиобаза "Безмер", която е на 30-ина километра от база "Ново село". Кога точно обаче ще започне съвместното учение, все още е тайна. В тайна се пази и евентуалното идване на американски морски пехотинци. Очаква се рейнджърите от морската пехота да се появят на база "Ново село" за около 20 дни т.г. Предишни години тяхната поява винаги бе съобщавана постфактум. Със сигурност така ще бъде и сега. Морските пехотинци не използват полева кухня. На "Ново село" те ще се хранят с т.нар. химически пакети, а тренировките им се пазят в тайна.
Все още не е сигурно дали през лятото на най-големия български полигон
източно от Сливен няма да се появят и сърби
В края на миналата година между военните министерства на България и Сърбия имаше разговори за съвместни обучения у нас. Дали обаче това ще се случи, предстои да се разбере.
"Стандарт" научи, че в края на тази година ще бъде изцяло готова база "Ново село". По данни на американската страна в строителството на базата са вложени над 60 милиона долара. Очаква се откриването да стане през ноември. Вече е сигурно, че покана ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов. От американска страна пък се очаква у нас да пристигне шеф на комисия в Конгреса на САЩ. Това е изключително възлова длъжност, а конгресменът отговаря за финансите, отпускани на армията, твърдят запознати. Със сигурност на "Ново село" ще бъде и четиризвезден генерал от американската армия. Военен с такава позиция командва обикновено сухопътните сили на САЩ в Европа, а в момента командващ тези сили е генерал Хартър Хем, който е посещавал на два пъти база "Ново село". Според проучване на "Стандарт" в момента базата се строи от около 700 работници, като голяма част от тях нощуват по хотели в района на Ямбол, Сливен и Котел. Заради напредналите дейности от септември се очаква да бъдат освободени работниците, занимаващи се с изливане на бетон. Този вид строителство го минахме, в момента сме на друга фаза, обясниха работници от базата. По проект на "Ново село" ще има стадион и църква. Все още не е ясно какъв свещеник ще служи в нея. В процес на строителство е и голяма бензиностанция, както и пречиствателна станция за отпадни води. Вече са обособени множество автомивки, магазини, фитнес зали и дори кино. Строи се и водопроводът, който ще подава постоянно питейна вода на около 2500 военни от американската армия, които ще тренират на "Ново село".

Източник: Стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи