неделя, 20 юли 2008 г.

Терен на летище София отива към Пловдивски панаир


"Международен панаир Пловдив" може да получи апетитният имот - терен от 85 дка до летище София, ако на днешното си заседание Министерският съвет одобри земята да бъде прехвърлена от транспортното министерство на Министерство на икономиката. Следваща стъпка ще е теренът да бъде апортиран в капитала на панаира.

Прехвърлянето на терена от едното към другото ведомство е по предложение на транспортния министър Петър Мутафчиев. Теренът е публична държавна собственост, а впоследствие ще бъде деактуван като частна държавна собственост и предоставен на Пловдивския панаир. По този начин ще бъде изпълнено желанието на Пловдивския панаир и в частност на неговия директор Георги Гергов да получи земя на атрактивно място в София, на която да построи филиал.

Преди няколко месеца министърът на икономиката Петър Димитров при откриване на пролетния панаир в Пловдив обяви, че държавата ще предостави терени в София и в други градове, на които да се направят филиали на панаира. Малко след това пловдивският бизнесмен Георги Гергов посочи пред "Дневник", че е поискал от държавата, която е мажоритарен собственик на панаира, да апортира терени в други градове. Гергов сам е поискал в София Пловдивският панаир да се намира на летището.

Първоначално транспортният министър Мутафчиев твърдеше, че е против прехвърлянето на терена на ведомството на Петър Димитров. Той обаче не отрече, че е приятел с Георги Гергов.

По действията на икономическия министър Петър Димитров личи, че той също подкрепя идеята Гергов да получи терен в София. В отговор на парламентарно питане наскоро той посочи, че подобно прехвърляне не може да се приема за държавна помощ. Когато се увеличават държавните вложения в компании, при условие че инвестираният капитал е пропорционален на броя на акциите, притежавани от съответния

орган, и се съвместява с капиталовата инжекция от частния инвеститор, то това не е държавна помощ", отговори тогава министър Димитров. До момента обаче не е ясно каква ще е капиталовата инжекция от частния инвеститор, тъй като той не е представил никакъв план.

Избраният терен е в активите на летището и за да бъде изваден оттам, беше необходимо одобрението на Европейската инвестиционна банка, която е един от кредиторите на софийското летище. Банката не възрази срещу прехвърлянето на терена.

Вестник Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи