вторник, 22 май 2012 г.

5.8 по Рихтер разлюля България

Три силни труса разлюляха България малко преди 3 часа. По последни данни трусовете са били с магнитуд от 5.8 до 6 по Рихтер с епицентър 8 км от Перник на дълбочина 10 км.Има и последващи трусове.

По данни на Европейския-Средиземноморски сеизмологичен център второ земетресение е с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер.Земетресенията бяха усетени и в Пловдив. Особено на по-високите етажи панелните блокове се разтресоха силно. Много пловдивчани избягаха от жилищата си и останаха на улиците известно време. Няма информация за разрушения в Пловдивско след земетресението, съобщи за радио "Фокус" - Пловдив дежурен в Пожарна безопасност и защита на населението.

Земетресението е с магнитуд 5,8 - 5,9 степен, това каза за Агенция "Фокус" Николай Милошев, директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Епицентърът е на 10 км запад - югозапад от Перник. Земетресението е плитко в активен сеизмичен район. Имаше много афтършокове след него - надявам се това да е показател, че второ с подобна сила не би трябвало да се случи, дано да е така, не мога да се закълна, но ми се иска. Последвали са 15 вторични труса с много по-слаба сила, което е знак, че най-страшното е минало, коментира Николай Милошев.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,6 по Рихтер, на дълбочина 10 км, на 25 км от София в района на Пернишко. Според Американския геофизичен институт трусът е бил 5,8.

Според Геофизичния институт към БАН е имало и няколко вторични по-слаби труса, като силата на основния е била около 5,6 по Рихтер.Около 4,30 часа беше усетен нов силен трус в София. Магнитудът е около 4,2 - 4,3 степен. Епицентърът е на същото място - на около десет километра запад - югозапад от Перник.

Столичани масово напуснаха домовете си, излизайки на улицата. За момента няма данни за пострадали и разрушения.

Гражданска защита съобщи, че в момента експерти извършват оглед за нанесени материални щети. Екипи на пожарната са в Перник и Рударци.

За момента няма данни за сериозни разрушения и пострадали хора. Няма данни за сериозно пострадали хора, но има материални щети. Една жена е приета в болницата в Перник с инсулт, вследствие на преживения стрес. Има ранени хора, порязани от счупени стъкла, които са потърсили помощ в спешните центрове в Радомир и Перник.

Земетресението е усетено вЗеметресението е усетено в София, Пловдив, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора,Благоевград, Кюстендил, Видин както и в Северна България.

Земетресението е усетено и в съседните държави - в град Ниш, Сърбия, в западната ни съседка Република Македония, в Гърция и Турция.

Няма данни и за прекъсвания на тока и аварии по електропреносната мрежа след земетресението, съобщиха от ЧЕЗ.

Паднали комини и цели стени има в Перник след земетресението,съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Перник. За момента няма информация за стената на язовир "Студена". Заради труса са падали цели шкафове в домовете на перничани. Електричеството не е прекъсвано. Целият град излезе на улицата.

Източник: www.marica.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи