сряда, 16 май 2012 г.

Безплатни прегледи за хипертония в София на 17 май 2012

На 17 май в болница "Лозенец" в София ще има безплатни прегледи и консултации за високо кръвно налягане. Инициативата се провежда по случай Международния ден на хипертонията.

Специален кабинет ще работи от 8.30 сутринта до 16 часа. В него д-р Евгени Гигов ще приема без предварително записан час пациентите, решили да се прегледат или консултират относно хипертонията.

Прегледът е безплатен и включва измерване на кръвното налягане, ЕКГ и консултация. Последващите диагностични и терапевтични процедури ще се правят срещу направления от здравната каса или заплащане по ценоразписа на болницата.

Високото кръвно налягане засяга около 1 милиард от населението на света и е причина за смъртта на повече от 7 милиона души всяка година. България не е изключение – сърдечносъдовата смъртност е 65–66% от общата смъртност, като 80% е свързана с артериалната хипертония.

Международният ден на хипертонията се отбелязва от 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за "тихия убиец"– артериалната хипертония.

Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи