четвъртък, 19 юни 2008 г.

Криптиране и настройване на USB stick


Днес си купих USB флашка само за 17.99 на примоция от Office1. Марката е EMTEC а паметта и е 2GB, ако почне да изнемогва ще я подменя със 4 или 8GB след време. Но сега реших да ви споделя как да си я криптирате и наредите с полезни приложения.

В моят случай почти 80% от времето си прекарвам в браузър като ми е необходимо сигурно и подвижно място където да съхранявам малка част, но ценна информация - пароли, документи и други важни файлове. За да съм сигурен че няма да забравя паролите си или че флашката няма да отиде в неподходящи ръце някога я криптирам. Доста време търсих качествен софтуер, който мулти платформено да ми върши работа и накрая го намерих в лицето на TrueCrypt - Free Open Source Encryption Software който ми криптира данните с 128 битово криптиране с до 62 символна парола, която едва ли ще използвам до край но имам си в предвид доста сложна.

Ето няколко съвета по отношението на съхраняваните пароли на флаш устройство:
Паролите да са в криптиран файл, има множество програми които помагат това да се случи като вие помните само една парола за програмата. Аз лично ползвам passpick портативна версия и помня само една парола за нея, другите пароли са случайно генерирани от програмата и изключително трудни за отгатване - 32 пароли с всички печатни символи.

Създавам криптиран файл с помощта на TrueCript в който вече слагам документите, важните файлове и криптираният файл с паролите и така се налага да помня точно 2 сложни пароли но да забравя за всички други безпокойства по отношение на сигурността.

С горепосочената програма за криптиране на информацията можете да създавате и виртуални криптирани устройства или цялата флашка да е криптирана, но аз не го ползвам защото в нея добавям и портативни версии на някои програми. В сайта ще намерите доста добре обяснена документация за работа с програмата - http://www.truecrypt.org/docs/?s=tutorial

Споменах вече за портативните програми, някои си набавям от PortableApps.com,Pendriveapps.com или от PortableFreeware.com а други просто си орязвам версията на програмата. Както сами забелязвате предимно са за Win платформа но това е най-често срещаната ОС на която работя.

До скоро на MicroSD картата на телефона си поддържах подобни портативни програми но трябваше да нося кабел за пренос на данни всеки път когато исках да прехвърлям нещо на несъвместим компютър без слот за карти а и нямах USB у-во за нея което обезсмисляше цялото упражнение.

Сега се радвам на мобилна и защитена документациа и приложения.

ПС: Ето как да си добавите и портативна версия на Skype, понеже е малко заигравка:
Отидете в директорията Program FilesSkypePhone и вземете Skype.exe като го поставите в желаната директория на USB паметта. След това създайте папка data. За да стартирате Skype използвайте launcher за usb, аз ползвам Portable Start Menu и там добавете Skype като апликация със следните параметри: /datapath:”data” /removable
Ако желаете да запазите хисторито и другите настройки, открийте в c:docume~1потребителAplication DataSkype вашето потребителско име и копирайте цялата папка в папката data на usb флашката плюс файла shared.xml


Източник:
http://miglen.com/2008/06/14/kriptirane-na-usb-stick/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Последователи